Hírek

2013.05.01. 15:48

Boldog Békeidők Hévíze

Hévíz - A Boldog Békeidők Hévíze program leglátványosabb része a felvonulás, melynek keretében hölgyek és urak korbeli ruhát öltenek. A legünnepélyesebb momentum pedig a díjak átadása.

Sámel József

Kedden délután a belvárosi felvonuláson közel ötvenen mutatták meg, milyen is lehetett régen a ruhadivat, illetve az élet Hévízen. A cél éppen ez, a rendezvénnyel a múlt század elejét, a polgárosodás korszakát kívánja felidézni az önkormányzat. Az immár harmadik Boldog Békeidők Hévíze egyébként nagy sikernek örvend a lakosok és a vendégek körében egyaránt, jócskán vannak, akik e programra foglalják le a szállásukat, május elejére ütemezik az üdülésüket. A lakók már hetekkel, sőt hónapokkal megkezdték a felkészülést a bemutatkozásra, sokan közülük nem kölcsönzik, hanem megvarrják, megtervezik, megvarratják a ruhákat.

- Itt most minden és mindenki békebeli - mondta Soborné Mosolygó Liám, aki barátnőjével sétált a belvárosban, természetesen korabeli ruhakölteményben. - Ahogy manapság, egy hölgy régen sem vehette fel ugyanarra az alkalomra kétszer ugyanazt a ruhát, mert megszólták. Nos, erre mi is nagyon ügyelünk - mondta, hozzátéve: harmadszor vesz részt a rendezvényen, s a ruha kiválasztás terén minden lehetőséget kihasznál. A társaságában lévő Sebők Györgyi a ruhákat méltatta, mondván: azokat akár ma is lehetne viselni, olyan kényelmesek és szépek.

A városnapi ünnepséget - melyen fellépett a Musica Antiqua együttes és Szirtes Edina Mókus - szerda délután tartották. A Deák-téren Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter mondott köszöntőt, méltatva Hévíz szépségét, ismertségét, fejlesztési és idegenforgalmi eredményeit. Úgy fogalmazott: nemcsak a tónak, hanem a helyiek munkájának is nagyban köszönhető, hogy Hévíz a turizmus, a vendégszeretet hazánk egyik fellegvára. Papp Gábor polgármester beszédében kiemelte: „Amióta elindult a polgári fürdővárossá válás útján, Hévíz nagy utat járt be.  A kis kénszagú mocsáros, lápos területből - hála Gróf Festetics Györgynek, aki felismerte a gyógytó lehetőségeit -, már nemcsak Európa-szerte ismert fürdővárossá, hanem hazánk legnépszerűbb, leglátogatottabb vidéki városává váltunk. A 2012-es évben megdöntöttük eddigi csúcsainkat, egészen pontosan 1 millió 81 ezer vendégéjszakát tudhatunk magunk mögött. Úgy gondolom, egy olyan időszakban, amikor a gazdasági válság még mindig érezteti hatását az egész világban, amikor a környezetünkben sok turisztikai célpont csökkent érdeklődést könyvelhet el, számunkra ez nagyon nagy eredmény." Beszélt a Hévíz-Balaton eredményeiről, a városi fejlesztésekről, majd átadta az önkormányzati kitüntetéseket.

A Hévíz díszpolgára címet Rábai József kapta aktív közéleti szerepéért, környezetvédelmi munkásságáért. A Hévíz város kultúrájáért kitüntetést a Tiszta Forrás Dalkör érdemelte ki, a Hévíz város fejlesztéséért elismerést Benkő Lajos, a termelői piac felügyelője vehette át. A Hévíz város idegenforgalmáért kitüntetéssel a Hévízi Szobakiadók Szövetségét, a Hévíz város közszolgálatáért elismeréssel Varga Róbert tanárt jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!