Hírek

2013.05.13. 16:37

A Lyme-kór éve lesz

Zala megye - Talán még soha nem volt annyi kullancs hazánkban, mint az idei évben. A súlyos betegségeket terjesztő vérszívók már nemcsak az erdőkben, lakott területeken kívül támadnak, de akár a közvetlen környezetünkben is előfordulhatnak.

Gyuricza Ferenc

Kovács Tamás tavaly nyáron csípte meg egy kullancs. A fiatal férfi rögtön nem fedezte fel a bőrébe kapaszkodott élősködőt, az ugyanis térdhajlatában bújt meg, így órákon, de az is lehet, hogy napokon keresztül rejtve maradt. Csak akkor fedezte fel, amikor a térdhajlata viszketni kezdett. A kullancsot csipesszel gyorsan eltávolította, a helyét fertőtlenítő alkohollal kezelte le.

- Gyakran járok az erdőn, lehet, hogy ott szedtem össze - véli a férfi. - Nem is foglalkoztam azzal, hogy átnézzem magam, pedig többször is előfordult, hogy a ruhám felületén is láttam kullancsot. Azt gondoltam, nekem nem lehet bajom.

A fiatalember tévedett, ugyanis az eltávolított kullancs helyén másnapra egy pénzérményi nagyságú, szabálytalan vörös folt alakult ki, ami egyértelműen Lyme-kórra utal. Felkereste házi orvosát, aki megerősítette: jól sejtette, a kullancs valószínűleg fertőzött volt.

- Szerencsére hamar kaptam gyógyszert, ezáltal a komolyabb betegségeket sikerült elkerülnöm - folytatja Kovács Tamás. - A Lyme-kór az orvosom szerint ugyanis bénulással, szívizom-gyulladással és szívritmuszavarral is járhat. Eleinte nem is nagyon dicsekedtem senkinek a problémámmal, féltem, hogy később előjöhetnek ezek a szövődmények.

Dr. Venczel István csesztregi háziorvos mutatja a kullancsok eltávolítására alkalmas eszközöket. Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Venczel István csesztregi háziorvos azt mondja, a Lyme-kóros beteg megfelelő antibiotikumos kezelés esetén akár hosszú évtizedeken át élhet tünetmentesen. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, ez ellen a betegség ellen nincs védekezés, csakis a megelőzés, amit viszont úgy tudunk elérni, ha a szabadban való tartózkodás után tüzetesen átnézzük magunkat.

- A kullancsok alapvetően kétféle betegséget terjesztenek, az egyik a Lyme-kór, a másik a kullancs encephalitis, vagyis a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, amely megelőzhető védőoltással - magyarázza tovább dr. Venczel István, rögtön hozzátéve, hogy prakszisa során ez utóbbival is találkozott már, talán ezért is ajánlja betegeinek a védőoltást. A csesztregi háziorvos azt is hozzáteszi, kullancscsípés esetén az a legjobb védekezés, ha mielőbb eltávolítjuk a bőrünkbe kapaszkodott élősködőt. A kullancs ugyanis először szív, s bár a szájszerve tartalmazza a fertőzést okozó baktériumokat, e stádiumban még nincs baj. A problémát az okozhatja, ha a kullancs már visszaürít a gazdatestbe. Ez többek között olyankor fordulhat el, ha már sokat „evett", ha ingerlik, vagy ha összenyomják a potrohát. Dr. Venczel István szerint ezért semmiképpen sem szabad a kullancsot piszkálni, helyette egy gyors, határozott mozdulattal el kell távolítani a bőrünkből. A háziorvos szerint erre akár egy kés is kiváló eszköz lehet, amit végighúzunk a testfelületünkön, ezáltal valósággal leborotválva a kullancsot. - Az sem probléma, ha egy kis kitindarab a bőrünkben marad, az ugyanis kilökődik - tette még hozzá. - Csipesszel óvatosan bánjunk, mert ha nem megfelelő annak a kialakítása, akkor a kullancs potrohát összenyomhatja. A háziorvosi rendelőkben általában van egy speciális kullancscsipesz, de kiváló lehet erre a műveletre a szálkacsipesz is.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke, dr. Kapiller Zoltán úgy fogalmaz: 2013 a Lyme-kór éve lesz, ugyanis talán még soha ennyi kullancs nem volt hazánkban, mint az idén. Ráadásul az ország nyugati része, így Zala megye is különösen fertőzött.

- Ennek oka a hosszú és rendkívül csapadékos tél, aminek következtében nyirkos ökoszisztéma alakult ki, rengeteg lapos terület található az országban, ami mind a kullancsok, mind a szúnyogok szaporodásának kedvez - magyarázza dr. Kapiller Zoltán. - Rossz hír a Zalában élők számára, hogy az ottani kullancsok mintegy ötven százaléka fertőzött, ráadásul ezek 95 százaléka a Lyme-kór hordozója, a fennmaradó 5 százalék pedig a többi mintegy féltucatnyi kullancsok által terjesztett betegségek, például a nyúlpestis vagy nyirokcsomó-gyulladás baktériumát hordozza. Ezek zoonotikus megbetegedések, azaz emberre és állatra egyaránt veszélyesek.

Dr. Kapiller Zoltán szerint az egyetlen hatásos eszköz, ha meg tudjuk tanulni a kullancs-csípés elleni személyi védelmet. Azt ma már mindenki tudja, hogy többféle kullancs-riasztó krém és spray létezik, amivel a szabad bőrfelületet kell lekezelni, ám azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy melyiket válasszuk közülük. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt tanácsolja, lehetőség szerint azon készítményeket használjuk, amelyek hatóanyaga pikaridin vagy szaltidin, ezeknek ugyanis nincs toxikus hatásuk, s nem szívódnak fel. A gyermekeknek a spray helyett pedig célszerű a roll on, azaz golyós készítményt adni, azzal ugyanis könnyebben be tudják kenni magukat.

 

 

Dr. Kapiller Zoltán szerint ma már nem hiányozhat egyetlen házi patikából sem a kullancskanál, amivel könnyen el lehet távolítani a bőrünkbe kapaszkodott kullancsot. Ezt az eszközt kirándulásra is feltétlenül vigyük el magunkkal, még akkor is, ha lekezeltük magunkat kullancsriasztóval. A bőrfelületből eltávolított kullancsot nem szabad eldobni, még akkor sem, ha az elpusztult, ugyanis nagyon fontos biológiai információkat hordoz. A patikákban beszerezhető teszt által otthon bárki szinte teljes biztonsággal el tud végezni egy analízist, amiből megállapítható, hogy a vérszívó fertőzött volt-e a Lyme-kór baktériumával. Amennyiben igen, azonnal forduljunk a házi orvosunkhoz, még akkor is, ha a bőrfelületünkön semmilyen elváltozást nem tapasztalunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!