Hírek

2013.04.25. 15:05

Hogyan működik a Google Utcakép?

Zalaegerszeg - Néhány napja Magyarországon is elindult a Google informatikai óriásvállalat Street View, azaz Utcakép szolgáltatása. Természetesen Zalában is végigjárták a közutakat a cég kamerás autói, a panorámaképekről pedig olyan részletességgel ismerhetjük meg megyénket, mint eddig soha.

Horváth A. Attila

A Street View-val az interneten barangolhatjuk be virtuálisan hazánk közterületeit: a folyamatos 360 fokos panorámafelvétel, az előre-hátra haladás és a fel-le nézegetés lehetősége azt az illúziót kelti, mintha valóban az adott területen sétálgatnánk. A Google a Zalai Hírlaphoz is eljuttatott közleménye úgy fogalmaz, az országból ilyen sokat, ilyen közelről, ilyen könnyen még sosem lehetett látni. S valóban: miután a cég autói az elmúlt két évben hatósági engedéllyel végigjárták Magyarországot, minden korábbinál részletesebb térkép készült. A fényképek felhasználásával pedig (a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság idén januári jóváhagyását követően) létrejött az Utcakép szolgáltatás, amelynek elindítását a Magyar Turizmus Zrt. és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is támogatta.

Számítógépen nincs szükségünk segédprogramra: egyszerűen elindítjuk a böngészőből a Google térképét, majd a nagyító csúszka feletti figurát áthúzzuk arra a területre, amelynek utcaképét látni szeretnénk, és máris ott vagyunk a kijelölt helyszínen. Végigszáguldhatunk a zalai városok és falvak utcáin, megnézhetjük az összes épületet, bekukkanthatunk a portákra, és felfedezhetünk olyan helyeket is, ahol sosem jártunk személyesen. Ha okostelefonon vagy táblagépen vágyunk erre az élményre, le kell töltenünk a Street View alkalmazást, majd a Google térképén nyomva tartjuk ujjunkat, s az előbukkanó menüből kiválasztjuk az Utcakép lehetőséget. A szolgáltatás jelenleg a világ 50 országában elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!