Hírek

2013.03.01. 15:24

Zala megye a negyedik legbiztonságosabb

Zala megye - A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság után a városi kapitányságok vezetői is évértékelő állománygyűlést tartottak Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen és Lentiben.

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A városi kapitányságok évértékelőjén részt vett dr. Fülöp Valter ezredes Zala megye rendőrfőkapitánya is, aki szakterületekre lebontva megfogalmazta azokat az elvárásokat, amelyek terén 2013-ban további előrelépést vár.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén a regisztrált bűncselekmények száma 2012. évben 3612 volt, mely 15%-os csökkenést mutat az előző évhez viszonyítva-közölte a városi kapitány. Dr. Farkas Tibor elmondta, hogy a regisztrált bűncselekmények közel 80%-át Zalaegerszeg város területén követik el. A megyeszékhelyen is a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak. A személy elleni jogsértések az elmúlt években kisebb mértékű emelkedését követően 2012. évben mintegy negyedével csökkent, 2010. évben 250, 2011. évben 276, 2012. évben 209 bűncselekmény történt. A testi sértések száma csökkent 2012-ben. Tavaly összesen 168 személyi sérüléses közlekedési baleset történt ebben a térségben, amelyből 5 halállal végződött.

Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság évértékelőjén dr. Molnár József elmondta, hogy tavalyelőtt 2817 bűncselekményt regisztráltak, amely tavaly 2012-ben kis mértékben, 2881-re növekedett. A vagyon elleni bűncselekmények az ismertté vált bűncselekmények közel 56,6  %-át teszik ki. Nagykanizsán és térségében csökkent a közlekedési bűncselekmények, a gazdasági bűncselekmények és nem túl jelentősen, de csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma is. Összesen 133 személyi sérüléssel végződő baleset történt, amelyben hatan vesztették életüket.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén a bűnügyi statisztikák alapján jelentős csökkenés tapasztalható a bűncselekmények számában- közölte dr. Horváth István. A városi kapitány elmondta, hogy 2011-ben 5293 bűncselekmény miatt indult eljárás, míg tavaly 2973 bűncselekményt regisztráltak. A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló rablások száma csökkent, 2011-ben 9, míg tavaly, 2012-ben 4 rablás miatt indult nyomozás. A betöréses lopások száma 380-ról 335-re csökkent. A Keszthelyi Rendőrkapitányság munkatársai elfogták azt az ötfős betörő bandát, akik hónapokon keresztül fosztogatták a házakat, lakásokat a környéken. Keszthelyen és környékén 138 személyi sérüléssel járó baleset történt, amelyben négyen haltak meg.

A dr. Vajda Gábor a Lenti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy illetékességi területükön évek óta nem követtek el nagyobb számú súlyos, a köznyugalmat jelentős mértékben felkavaró bűncselekményt. Közel tíz éve nem történt emberölés, és évente csak egy-két esetben valósul meg súlyosabb személy vagy vagyon elleni bűncselekmény. 2012. évben szinte valamennyi kiemeltnek min1ősített bűncselekmény számában csökkenés figyelhető meg, kivételt képez ez alól a súlyos testi sértések, lakásbetörések, üdülő és víkendház-betörések, rongálások, illetve orgazdaságok köre. Míg az egész megyében javult a baleseti statisztika, addig Lentiben emelkedés mutatható ki, 2011-ben 45 személyi sérüléses baleset történt, 2012-ben ez a szám 58-ra emelkedett, amelyből a balesetet okozók közül 13-an ittasan közlekedtek. A kerékpárral okozott balesetek száma 14 volt tavaly, akik közül heten fogyasztottak alkoholt.


Zala megye jobb közbiztonsága érdekében 1187 rendőr szolgált 2012-ben. A megyei adatokat tekintve 2012-ben az ismerté vált bűncselekmények száma 11,8 %-os csökkenést mutat a megyében, 2011-hez viszonyítva 11.148-ról 9.836-ra csökkent. Zala megye Tolna, Nógrád, és Vas megye mellett azon megyék egyike, ahol a bűncselekmények számát éves viszonylatban 10 ezer alá sikerült szorítani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!