Hírek

2013.03.26. 09:22

Csatornás "csiki-csuki"

Magyarszentmiklós - A településen lakó Vinczek Zoltán úgy véli, hogy a csatornaberuházás miatt keletkezett egy repedés a háza falán - a kivitelező szerint viszont a férfi téved.

Horváth-Balogh Attila

Vinczek Zoltán elmondta: véleménye szerint a kivitelezést végző cég a munkálatok befejeztével a háza előtti szakaszon nem megfelelően állította vissza a vízelvezető árok eredeti profilját és a sarat, a földet pedig bent hagyta az átereszben. Emiatt az a csapadékot nem tudta elvezetni, ami felgyűlt, majd beömlött a ház alá (ezt egyébként az egyik szomszéd, Hohl Istvánné is megerősítette és hasonló problémáról számolt be), amitől az építményben statikai gondok támadtak - ezt jelzi a férfi szerint egy, a falon megjelent repedés.

- Két éve lakunk itt, a házon azóta nem volt repedés, ez most keletkezett - jelentette ki Vinczek Zoltán. - De magam is csatornaépítéssel foglalkozom, úgy hogy tisztában vagyok azzal, hogy mi, mit okozhat, és meggyőződésem, hogy a repedés és az árok, illetve az átereszek nem megfelelő helyreállítása között van összefüggés.

Vinczek Zoltán jelezte gondját Horváth Zoltán polgármesternek is, aki az önkormányzat pénzén kitakaríttatta, átmosatta az érintett, 40 méteres árok-, illetve áteresz-szakaszt. Ez közel 70 ezer forintba került. Az árok profilját pedig a panaszos férfi - elmondása szerint - maga állította helyre.

Vinczek Zoltán az árkot mutatja ismerősének, Németh Csabának. Fotó: Szakony Attila

Megkeresésünkre az érintett területen a kivitelezést végző SZK Kanizsa Konzorcium minden állítást cáfolt. Azt a választ kaptuk tőlük: a panasz kivizsgálására független szakértőt kértek fel, akinek a véleménye szerint nem megalapozott a felvetés, miszerint a statikai problémák a mostani közműépítéssel lennének összefüggésben. Az épület állapota a szakértő szerint a "tartós, több éven, évtizeden át tartó folyamatos nedvesedés következménye". Azaz: a tartósan átázott alap és lábazat miatt bekövetkezett egyenetlen süllyedés okán jelent meg a repedés a főfalon. A válaszlevélben az is szerepel: a kapubejárók alatti átereszeket a beruházástól függetlenül is rendszeresen karban kell tartani, ám ez a kivitelezés előtt nem a konzorcium feladata volt. A konzorcium viszont - állításuk szerint - a munkálatok által érintett vízelvezető árkokban biztosította a víz lefolyását.

Horváth Zoltán polgármester kérdésünkre azonban elmondta: az árkok és az átereszek kitakarítása még nem történt meg teljeskörűen, de reméli, hogy a júniusi zárásig minden szükséges munkát elvégez a kivitelező. Vinczek Zoltán jelezte, jogi képviselőjükkel gondolkoznak arról, hogyan tovább.


A konzorcium levelében arra is kitért: a projekt most próbaüzemi fázisban van, ami arra szolgál, hogy az esetleges hibák kiderüljenek. Az ily módon elkészülő hibalista alapján a kivitelezők folyamatosan dolgoznak a szükséges javításokon, s a problémákat a műszaki átadás-átvétel időpontjáig, azaz júniusig megszüntetik. A konzorcium emellett minden beérkezett lakossági panaszt kivizsgál és egyeztet róluk a beruházóval. Ám a településre ezidáig még nem kellett visszatérni a hibák esetleges kijavítása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!