Hírek

2013.02.14. 16:18

Volánosok szakszervezeti fóruma

Zalaegerszeg - Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Zala Volánnál bejelentette, el akarják érni, hogy a volán cégek átszervezése során 25-30 százalékos tulajdoni hányadhoz jussanak a dolgozók.

Hajdu Péter

Horváth László és Sepsi László, a KMSZ alelnökei, Palkovics Imre, a MOSZ elnöke és Varga Tibor a KMSZ elnöke tanácskozik a fórum előtt (Fotó: Katona Tibor)

A cégeknél zajló strukturális átalakítások, az idei bérkövetelések, és az érdekvédelmi együttműködés erősítése céljából tartott tegnap fórumot a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ). A három megyéből (Győr, Veszprém és Zala) érkezett szakszervezeti vezetők többek közt a keresetfejlesztési lehetőségekről és a munkahely-védelem fontosságáról tanácskoztak, majd válaszoltak a sajtó kérdéseire.

Kérdésünkre, hogy más megyékben is van-e a zalaihoz hasonló (öt százalékos) teljesítménykivonás a helyi és helyközi közlekedésben, nemmel válaszoltak. Bár mint Horváth László, a KMSZ zalai alelnöke megjegyezte: ez mindenhol folyamatban van, legfeljebb még nem hozták nyilvánosságra. Keserű szájízt okozott számunkra, hogy miután a döntéshozók mind a helyi, mind a helyközi közlekedésre vonatkozóan azt kommunikálták, nem akarnak a 2-3 százalékosnál nagyobbal számolni, most már most nagyobb számokról lehet tudni. Sajnos nagyobb teljesítménykivonásról van szó, mint amire mi is számoltunk. Ennek a veszélyeit szeretnénk kiküszöbölni, azt, hogy ez ne okozzon létszámcsökkenést - mondta Horváth László.

Hozzátette, a volános szakszervezetek természetesen nem hívei a teljesítmény csökkentésének, egyrészt, mivel az az érintett területen rontja az emberek életminőségét, másrészt egy szint túllépése után annak létszámvonzata is lenne. Ezt pedig nagyon nem szeretnék.Kérdésünkre, hogy a volánoknál zajló strukturális átalakításokba bevonják-e a dolgozókat, azonnal felharsant egy határozott nem válasz, majd cizelláltabb magyarázat is következett, miszerint országos szinten azért igen. A szakszervezetek vezetői találkoznak és megbeszélést is folytatnak a volánok feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetésével, bár szeretnék, ha szakmai kérdésekbe jobban beleszólhatnának. Az MNV Zrt. nemrég kinevezett, új vezérigazgatója egyébként az a Márton Péter, aki korábban a Zalakerámia vezérigazgatója volt.

A volánoknál tavaly megkezdett régiós átalakításokban, mint egy szakszervezeti vezető elmondta, érdemben semmi sem történt, csupán annyi, hogy létrejöttek a régió központok, és megkezdődött a társaságok részvényapportálása. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke elmondta:

- Az MNV Zrt. vezetőjénél nemrég tárgyaltam arról, milyen létszámváltozások várhatók a volán cégeknél. Azt a választ kaptam, hogy a jelenlegi számítások és szándék alapján legfeljebb 1 százalékos változás várható, de ez a természetes kopás kategóriáját sem éri el. Természetesen az összevonásoknak lesz humánerő megtakarítási vonzata, de ez nem a kétkezi munkavállalók rétegét érinti majd. A MOSZ elnöke ezt követően bejelentést tett:

- Úgy gondoljuk, az állami tulajdonból a munkavállalóknak is jár. A volán is olyan cégcsoport, ahol kisebb munkavállalói részvények voltak már. Egységesíteni szeretnénk ezt, méghozzá úgy, hogy 25-30 százalékos tulajdonhányadot kapjanak az alkalmazottak a létrejövő új struktúrában. Ezért határozottan küzdünk - jelentette ki Palkovics Imre. Horváth László elmondta, egyelőre nincs megállapodás az idei keresetfejlesztés mértékéről. A szakszervezeti cél e tekintetben az inflációt követő szinten tartás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!