Hírek

2013.02.22. 15:58

Tízezernél kevesebb deliktum Zalában

Zala megye - Csak három, Zalánál is biztonságosabb megye van az országban. Ez is elhangzott pénteken dr. Fülöp Valter ezredes, megyei rendőr-főkapitány évértékelő sajtótájékoztatóján.

Arany Gábor

Az egy évvel korábbihoz képest tavaly 11,8 százalékkal csökkent (11.148-ról 9.836-ra) Zala megyében az ismertté vált bűncselekmények száma. Ezzel a főváros és 19 megye bűnügyi adatait összevetve Zala a sorban a 17. helyen áll. Tízezernél kevesebb deliktum csak Zalán kívül Nógrád, Vas és Tolna megyében fordult elő, emelte ki dr. Fülöp Valter, aki tavaly szeptemberben vette át a megyei rendőr-főkapitányság irányítását.

Zala megye az elmúlt évben ritkán került az országos hírek elejére. Dr. Fülöp Valter egyet említett meg: október közepén bukott le az a 33 éves büntetett előéletű férfi, aki a megyeszékhely közelében, Bazitától nyugatra fekvő Újavaspusztán lévő pincéjénél rendezte be a kender ültetvényét. Az épület a pincétől a padlásig tele volt kábítószerrel, összesen 17 kilogramm növényi anyagot foglaltak le a rendőrök.

Egyébként a bűnözés szerkezete az elmúlt évben nem mutatott változást: zöme, 53 százaléka vagyon ellen irányult. Ezekkel 1,9 milliárd forint kárt okoztak, amelyből - egyebek mellett a NAV-val hathatósan együttműködve - 294 milliót sikerült megtéríttetni. E téren az országban a harmadik legeredményesebb megye volt Zala.

Fotó: Arany Gábor

A gazdasági bűncselekményekkel megyénkben tavaly 164 millió forint kárt okoztak, melyből 41,5 millió térült meg. Az emberek személyes biztonságérzetét leginkább romboló, garázda jellegű, úgynevezett közrend elleni bűncselekmények aránya 28 százalékot ért el. Kiemelendő: tavaly nem történt szándékos, befejezett emberölés.

A főkapitány megemlítette, hogy 2.597 elkövető mintegy fele, 1.309 helyi lakos volt. Figyelemreméltó, hogy némileg nőtt a fiatalkorúak aránya, amely elérte már a 10 százalékot. Többek között emiatt is a megelőzési programjaik célcsoportja a fiatalok lesznek. Remélve, hogy hasonló sikert érnek el köreikben, mint tavaly az idős korosztálynak szervezett „hetvenkedő hatvanasok" vetélkedősorozattal.

A főkapitány kitért arra is, hogy a zalai közutakon 2012-ben hat százalékkal kevesebben sérültek meg közlekedési balesetekben - az előző esztendőhöz viszonyítva -, a halálos áldozatok száma is csökkent (30-ról 20-ra). Ez utóbbi kategóriát említve fontosnak tartotta kiemelni, hogy ősszel hárman is azért veszítették életüket, mert ittasan az úttestre feküdtek. A hasonló esetek elkerülésre figyelemfelhívó akciókat szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!