Hírek

2013.02.24. 15:57

Kövér László Zalaegerszeg és Nagykanizsa előmeneteléről

Nagykanizsa - Meg kell találni a versengés és az együttműködés közt azt az optimumot, ami Zalaegerszeget és Nagykanizsát is előre viszi, a magam részéről azon leszek, hogy ezt megpróbáljam elősegíteni - mondta szombaton Kövér László az országgyűlés elnöke, egy a dél-zalai városban tartott sajtóbeszélgetésen, ahol más aktuálpolitikai témák is szóba kerültek.

Sámel József

Fotó: Szakony Attila

- Az LMP-frakció megszűnése kapcsán újra kell osztani a bizottsági helyeket. A döntés az ön kezében van, milyen változatot terjeszt az országgyűlés elé?

- Hétfőig még próbálok egyeztetni az ellenzéki pártokkal, ám most úgy tűnik, hogy ami ezidáig a nyilvánosság elé került, az marad a végső verzió, azaz Szili Katalin lesz a nemzeti fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, a függetlenné vált LMP-s honatyák közül pedig többen megtarthatják jegyzői és bizottsági pozíciójukat. A függetlenné vált képviselők alelnöki tisztséget is kapnak, így például Osztolykán Ágnes maradhat az oktatási bizottság alelnöke. Az LMP-ben maradtak egyik képviselője, Mile Lajos továbbra is részt vehet az európai ügyek bizottságában, illetve a jövőben a nemzetbizottsági bizottságnak is tagja lesz. Úgy gondolom: ez méltányos bánásmód, hiszen a kormánypártokat akár saját képviselőikkel is feltölthették volna ezeket a pozíciókat.

- Az ön döntése nyomán a Parlament épületére is kikerült a székely zászló. A zászlóhasználatból eredő román-magyar konfliktus miként rendezhető?

- Pár hónappal ezelőtt a Traian Basescu által vezetett román kormánnyal meglehetősen baráti volt a kapcsolat, jóllehet a székely etnikai autonómiáról ők sem akartak hallani, de ennek ellenére volt együttműködés. A román bal-liberális oldal puccsát követően, viszont minden megváltozott. A Victor Ponta vezette kormány azóta is minden ürügyet felhasznál a magyar-román viszony szítására. A székely zászlók amúgy nagyon régóta kint lobognak azokon a településeken, ahol többségében magyarok élnek. Ez senkit sem zavart eddig. A baloldali román kormány szerint viszont ez nacionalista törekvés. Persze el kell valamivel terelni a figyelmet Románia rossz gazdasági, szociális helyzetéről. Ott az IMF diktátumai érvényesülnek és  elnézést a durva fogalmazásért  a hetedik bőrt is le kell nyúzni saját polgáraikról azért, hogy meg tudjanak felelni az IMF követeléseinek.

- A nyáron szó volt arról, hogy készül egy képviselői magatartási kódex. Elkészült ez a szabályozás?

- Most egy toldozott-foltozott házszabálya van a Parlamentnek, amit pont azért kellett állandóan barkácsolni, mert a képviselők újabb és újabb határokat léptek át. Egyébként ennek a kódexnek az elkészítését jómagam a 2014-es választások utánra tenném, a 199 fős parlamenti létszám miatt ugyanis mindenképpen új házszabályra lesz szükség. Ha lesznek olyan esetek, melyeket ez az új normarendszer sem képes kezelni, akkor lehet szükséges egy olyan kódex, ami úriemberek közötti önkéntes vállaláson alapul.

- Milyen propaganda várható a kampány során a kormánypártok részéről, inkább az eredményeket szeretnék hangsúlyozni vagy az elmúlt nyolc év rémképével ijesztgetnek majd?

- Úgy gondolom, hogy az elmúlt két és fél év alatt sokat tettünk azért, hogy kommunikáljuk a választók felé az elért eredményeket. Mindazonáltal a most elért eredményeket és az előző két ciklus bal-liberális rombolását nem lehet különválasztani. Ám mindettől függetlenül igaza van Orbán Viktornak, mikor azt mondja, hogy az ország jobban teljesít, mint korábban.

- Egerszeg és Kanizsa között évszázados a rivalizáció. Sokan azt gondolták, ha mindkét városnak fideszes polgármestere lesz, elkezdődik majd valamifajta együttműködés. Ebből semmi sem látszik.

- Sokan tudják rólam, hogy pápai születésű vagyok, így én is abban nőttem, hogy minden pápai tiszta szívből utálta a veszprémieket. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a kanizsa-egerszeg közti rivalizálás nem egyedi. A verseny alapvetően nem rossz, de persze létezik olyan verseny is, ami mindkét félnek árt. Úgy vélem: meg kell találni a versengés és az együttműködés között azt az optimumot, ami hasznára válik a településeknek. Én a magam részéről azon leszek, hogy elősegítsem ezt a folyamatot, jómagam ugyanis hiszek abban, hogy az együttműködés gyümölcsözőbb, mint a rivalizálás, főleg ha az minden áron és minden téren folyik.

Továbbra is a Fidesszal szövetségben

Szombaton Turi Kovács Béla, a Kisgazda Szövetség és a Kisgazda Egyesület elnöke is Kanizsán járt, ahol a sajtó kérdésére elmondta: március 15-ig mind a 106 választókerületben újjászervezik csoportjaikat és továbbra is a Fidesszel szövetségben kívánnak majd szerepelni a választásokon. Kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint nem egyszerűen új földtörvényt kell alkotni, hanem agrárkódexet, amely kiterjed a mezőgazdaság minden területére. Az új szabályozásnak köszönhetően nem csak nagygazdák vásárolhatnak majd földet, hanem azok is, akik a kispénzű emberek is, akik kezdő földművesként ebben látják boldogulásuk zálogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!