Hírek

2013.02.06. 10:47

Jótékonysági bált tart a koraszülöttmentő alapítvány

Minden 12. gyermek koraszülöttként jön a világra. Rajtuk, s a súlyos betegségekkel küzdő kicsiken segít a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány, amely február 16-án tartja az Arany Bárány télikertjében jótékonysági bálját.

Magyar Hajnalka

Nagy szükség van a gáláns adakozókra, hiszen ezer helye volna a pénznek. Céljaikról és eredményeikről dr. Gárdos Lászlót, a  Zala Megyei Kórház gyermekosztályának vezetőjét kérdeztük.

- Tavaly olyan speciális emelő és állító eszközöket sikerült beszereznünk, amelyekkel el tudjuk indítani a lebénult gyerekek mozgásterápiáját. Ugyancsak fedezni tudtuk az alapvető fontosságú lovasterápia 1,5 millió forintos szállítási költségeit. A koraszülöttmentő inkubátoruk azonban teljes egészében amortizálódott, feltétlenül cserére szorul.

Dr. Szeglet Péter neonatológus (hátul), Mátés Mónika intenzív szakasszisztens és Virág István mentősofőr egy koraszülöttel érkezik a kórházba

Az alapítvány a szakemberképzésben is fontos feladatot vállal, most éppen a Dunántúl legütőképesebb bronchoszkópiás csapatát készítik fel. Az idegentest félrenyelése ma is a szülők rémálma, hiszen ha nincs gyors és szakszerű segítség, könnyen  fulladás, agyhalál lehet a dolog vége. A félrenyelt mogyorót, cukor azonban nagyon kényes művelet eltávolítani a fulladó kisgyerek szűk légútjaiból, ehhez speciális felkészültségre van szükség. Ötéves program keretében zajlik a szakemberek oktatása, amihez megnyerték a szakterület legnagyobb gyakorlattal rendelkező specialistáját, a törökbálinti centrum vezetőjét. A havonta több alkalommal zajló képzésekhez szükség volna egy új merev bronchoszkópra, aminek az ára 5-6 millión forint közötti.

- Jelenleg is rendelkezik több kollégánk megfelelő gyakorlattal e kényes műveletben, de egy teljes csapatot szeretnénk kiképezni, hogy bármikor bevethetők legyenek. Szükség van rájuk, hiszen évente 20-30 életmentő akciónk zajlik  ilyen okból - folytatja a főorvos.

Az alapítvány szívügyének tartja a szakemberek itthon tartását is. Ennek jegyében új kezdeményezésként elindították a Gyógyíts itthon! mottójú ösztöndíjat, amely az orvosi területen a Gyógyító mosoly, a nővérek körében pedig a Tündérkéz díjban testesül. Az alapítvány jelentős anyagiakat szavazott meg e célra, s első alkalommal a február 16-ai jótékonysági bálon veheti át az elismerést egy orvos és három nővér. Az ösztöndíjat a kollégák és a betegek szavazása, értékelése alapján ítélik oda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!