Hírek

2013.02.01. 19:33

Az új rendszerről kaptak tájékoztatást a zalai vezetők

Zalaegerszeg - Nagy változást hozott a 2013-as év a városi intézményrendszerben. Az oktatási létesítményeket már nem Zalaegerszeg tartja fenn, de feladatbővülés is történt: a múzeum és az egyesített városi-megyei könyvtár az önkormányzathoz került.

Horváth A. Attila

Balaicz Zoltán alpolgármester az átszervezésből következő új helyzetet ismertette az intézményvezetőknek szervezett pénteki értekezleten. Mint mondta, az önkormányzati szféra dolgozóinak létszáma a felére, mintegy 1200 főre csökkent, és a finanszírozás is jelentősen változott. Eddig 5,8 milliárd forintot kellett az általános és középiskolák, valamint kollégiumok fenntartására fordítani, az állami forrás viszont 3,5 milliárdot tett ki, a különbözetet az önkormányzat teremtette elő. Idén a feladatátvétellel párhuzamosan a források is csökkentek, és bár az állam 886 millió forinttal többet vont el, ezt a hiányt a jó gazdálkodást honoráló kormányzati támogatásból pótolni lehetett.

- Az új intézmények közül a Göcseji Múzeumot 200 millió forinttal, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat 163 millió forinttal finanszírozza az önkormányzat. Ezekkel az intézményekkel eddig is szoros volt a kapcsolatunk, a változás tehát elsősorban a költségvetést érinti, de a fenntartás átvételével új lehetőségek is megnyílnak - jelezte az alpolgármester.

Balaicz Zoltán alpolgármester és Velkey Péter osztályvezető ismertette az új helyzetet a Kézművesek Házában tartott fórum résztvevőivel. Fotó: Katona Tibor

Az önkormányzati intézmények ügyeivel január 1-től a polgármesteri hivatal új szervezeti egysége, a humánigazgatási osztály foglalkozik. A tegnapi értekezleten Velkey Péter osztályvezető bemutatta az intézmények vezetőit, s arról is említést tett, hogy a tankerületi igazgatói pozícióból távozó Szeli Gábor az osztálynál folytatja majd munkáját.

A rendezvényen Kiss Gábor könyvtárigazgató a sajtónak úgy nyilatkozott: nagy szakmai kihívást jelent a két intézményrész működésének összehangolása (például a nyilvántartások egységes rendszerének kiépítése), de mindent megtesznek azért, hogy a szolgáltatási színvonalat a jövőben is fenntartsák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!