Hírek

2013.02.11. 17:58

Az argentin tangó világbajnoka, Budai László Egerszegen

Zalaegerszeg - Leint a színpadról, rögtön jön. Rendezett küllem, barátságos mosoly ha az utcán látnánk, nem gondolnánk: egy világbajnok, talán csak a stílusosan nyírt bajusz árulkodna. Budai László táncos-koreográfus és táncpedagógus.

Matyovszky Márta

A Nemzetközi Divattánc Szövetség (IDO) versenyzője volt, most pontozója.  A szövetség által szervezett versenyeken mambó, argentin tangó, hot-blues és show-tánc kategóriákból Európa-bajnoki, világbajnoki és Világkupa-győztes címeket szerzett.
Vezetője és koreográfusa az  Argentin Tangó Táncszínháznak és elnöke a 2004-ben megalakult Tangó Táncszínház Egyesületnek.  Önálló darabjait  nagy sikerrel játszotta együttese a Nemzeti Táncszínházban.

Fotók: Pezzetta Umberto

- Önt mi vitte a tangóhoz? 

- Sportoltam, atletizáltam, szerettem mozogni. Vágytam olyan társaságban lenni, ahol jól érzem magam, ezt 17 évesen egy  jazz stúdióban találtam meg. Aztán jött az egyetem - 21 éves voltam -, ott kezdtem újra táncolni. Auer Pál, a legendás táncpedagógus volt, aki megfogta a kezem, később pedig Jeszenszky Endre lett a mesterem. Ott ismertem meg Vámos Verost is, és sok olyan táncost, akik ma a legjobbak. Elvégeztem a modern tánc képzést, aztán tánctanár lettem, párhuzamosan modern páros táncokkal és divattáncokkal foglalkoztam. Auer Pál már nem élt akkor, neki mondtam köszönetet gondolatban, mikor megnyertem az argentin tangó világkupát. Megváltozott az életem 1998-ban. Szponzoromtól Argentínába szóló repülőjegyet kaptam  ott láttam meg, mi az, hogy argentin tangó: kultúra, életforma, amit idősek és fiatalok együtt csinálnak.  Elhatároztam hogy meghonosítom. Sikerült: élő, gerjeszti önmagát  akik tanulnak tőlünk, visszajárnak hozzánk. Kitangózunk az életünkből, mivel a tangót addig lehet csinálni, amíg meg nem halunk, amíg élünk!

- Egy tangóvilágbajnok a hétköznapokban is olyan szenvedélyes, mint a színpadon?

- Délelőtt 10-kor kezdem a tanítást, este 10-kor fejezem be. Ha nem lennék az, nem tudnám ezt az energiát átadni tanítványaimnak. Nem lehet másként, csak szenvedélyesen tanítani.

- Zalaegerszegen forró sikert arattak. 

- A siker, a taps energiát ad, érezhetjük, hogy érdemes csinálni. Itt a közönség együtt küzdött velünk, végigélte a táncokat, végig tapsolt. Partneremnek, Pirity Andreának  aki világ legjobb táncosnője  ez különösen fontos, hogy elhiggye, micsoda táncos! 

- Kérem vázolja fel pályáján a múltat és a jövőt!

- A múlt felsorolhatatlan, de koreográfusként, szakértőként az első nevezetes állomás Eszenyi Enikő show-ja, a Combok csókja volt  az egész ország megismerte az argentin tangót.  A második az együttesnek, s nekem mint koreográfusnak a Nemzeti Táncszínházban előadott darabok, a teljesség igénye nélkül: Évszakok Buenos Airesben, Lélekhúrok, Rituálé 2008. A harmadik a jelen: önállóan próbálgatjuk szárnyainkat, fellépések fesztiválokon, színházakban. Igyekszünk úrrá lenni nehéz  pénzügyi helyzetünkön.   A negyedik a jövő, az, amikor újra kezdődik minden, újra amatőr táncosok, akikből lehet válogatni, újra felépíteni azt a csapatot, akik fellépnek.


- Hova tűnnek a táncosok?

- Gyermeket szülnek, más országban dolgoznak, tanítanak, fellépnek, profikká válnak. 

- Egy hét múlva a MŰPA-ban lépnek fel, itt a zalaegerszegi hangverseny- és kiállítóteremben 250 ember előtt. Melyik színtér a vonzóbb? 

- Tegnap Gyöngyösön 500 kisgyereknek adtunk elő, iskolájukban. Nagyon szerettük! Elmeséltük, mi a tangó, a ze-ne, a mozdulatok. Beszéltünk az érintésekről, a férfi-nő kapcsolatról. Kezdetben beszélgettek, ordibáltak, aztán figyeltek, örültek  kinyilvánították a szeretetüket is, de azt is, hogy nekik ez még nehéz. A tangó mindenkinek való, fiataloknak, időseknek egyaránt. Kiderül, hogy vannak férfiak és nők  ezt az egymásra hangolódást tanítjuk meg az óráinkon, és jelenítjük meg táncainkban. A lényeg a tangó, az az életforma, stílus és kultúra, amit képvisel.
Echte magyar tangó nincs, de magyar argentin tangó világbajnok van: Budai Lászlónak hívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!