Hírek

2013.02.05. 15:51

A közösségi együttélésről eddig nem készültek helyi rendeletek

Zalaegerszeg - Bár tiltott, közösségellenes magatartásokat már nem határozhatnak meg az önkormányzatok, ez év január elsejétől módjukban áll rendelkezni a közösségi együttélés szabályairól, és büntetni azok megszegőit.

Szabó Judit

Az önkormányzatok 2012-ben kaptak lehetőséget arra, hogy közösségellenessé nyilvánítsanak bizonyos magatartásokat, és büntessék azok  elkövetőit. Sok település élt a lehetőséggel, országszerte rengeteg magatartásformát tettek tiltólistára. Ide sorolták sok helyen az ingatlan előtti közterület takarításának elmulasztását, a guberálást vagy a kutyatartás helyi szabályinak megsértését. Extrém esetek is előfordultak: volt, ahol  meghatározták, maximum hány centis lehet a fű az udvarban, másutt  tiltották a porrongy kirázását az emeletes házakban.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben alkotmányellenesnek nyilvánította a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló helyi rendeleteket. A testület úgy ítélte meg, az önkormányzati törvény túl  nagy szabadságot biztosít a képviselő-testületeknek abban a tekintetben, hogy mit tilthatnak és mit nem. A rendeleteket (Zala megyében 86 ilyen született) vissza kellett vonni.

Sok helyen a guberálás is tiltva volt a rendeletekben

Az alkotmánybírósági  döntést a képviselő-testületek nem fogadták örömmel. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy eluralkodik a káosz, ha hirtelen minden szabad lesz, amit törvény nem tilt. Ha ez az aggodalom túlzónak is bizonyult, az például gondot okozhat, hogy a zöldterületen parkolást most nem büntethetik, mert a régi rendeletek már nem élnek, újak pedig még nincsenek.

Lehetőség viszont  van arra, hogy az önkormányzatok szankcionálják az együttélés normáit sértő viselkedésformákat, tájékoztatott dr. Sipos János, a megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti főosztályának vezetője. Elmondta: az önkormányzati törvény 2013. január elsején hatályba lépett rendelkezései (8. szakasz 2.  bekezdés és  143. szakasz 4. bekezdés) értelmében a helyi önkormányzat rendeletben meghatározhatja a közösségi együttélés alapvető szabályait és elmulasztásuk jogkövetkezményeit. Zala megyében még nincs tudomásuk ilyen tárgyban alkotott rendeletről. Dr. Sipos János elmondta: a két rendelet-típus között lehetnek tartalmi átfedések. Törvényességi vizsgálatukra (ha lesznek ilyen rendeletek) országosan egységes szempontok szerint kerítenek sort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!