Hírek

2013.01.31. 13:44

Zalai falujáráson a szocialisták

Surd - Magyarországnak új kormányra van szüksége, mert a mostani nem képviseli a nemzeti érdekeket, hibát hibára halmoz - jelentette ki csütörtökön Surdon Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

Horváth-Balogh Attila

Mesterházy Attila az MSZP parlamenti frakciójával és az országos elnökség tagjaival azért látogatott a dél-zalai településre, mert Zala megye az első állomása a párt "Falujárás" című programjának. Ennek keretében egyfajta országjárásra kerül sor, mert így szeretnék felmérni, hogy az emberek ma milyennek látják Magyarországot, illetve hogy milyen jövőt álmodnak - az eredményeket pedig majd a választási, ha pedig erre lehetőségük lesz, a kormányprogramban is hasznosítják majd.

A sajtótájékoztató: Kanász János polgármester, Mesterházy Attila pártelnök és dr. Fodor Csaba megyei elnök. Fotó: Szakony Attila

Az MSZP prominensei 14 településre látogattak el Zala megyében, így jártak a nap folyamán Zalabaksán, Nován, Zalakomárban, Becsvölgyén, Bagodon, Csömödéren, Alsópáhokon, Sármelléken, Türjén, Zalaszentivánon, Bázakerettyén, Lovásziban, Murakeresztúron, Csapin.

Mesterházy Attila - aki egyébként szakszervezeti vezetőkkel is egyeztetett - és dr. Fodor Csaba megyei elnök Surdon sajtótájékoztatón beszélt céljaikról. Elsőként a település polgármestere, Kanász János köszöntötte a sajtó munkatársait, majd Fodor Csaba mondott pár szót elöljáróban, aki hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy az MSZP országjáró programja az aprófalvas Zalában vette kezdetét. Azt már Mesterházy Attilától hallottuk: a Falujárás Baranyában, majd Komárom-Esztergom megyében folytatódik.

- Kíváncsiak vagyunk a választópolgárok véleményére, amit nemcsak a programjainkba építünk majd be, hanem a március 9-ei országértékelőnkbe is - bocsátotta előre. - Az érdekel minket, hogy milyennek látják a mai Magyarországot és milyen jövőt képzelnek el maguknak. Az eddigi tapasztalataink alapján meggyőződésünk, hogy Magyarországnak másik kormányra van szüksége, mert a mostani nem képviseli a nemzeti érdekeket, kudarcot kudarcra halmoz, miközben Orbán Viktor miniszterelnök mindenhol csak sikert, Matolcsy miniszter pedig tündérmeséket lát. Ehhez képest növekszik a szegénység, ma már körülbelül 4 millió ember él a létminimum alatt, naponta 4-500 ezer gyermek éhezik, és minden 4. forintunkat rezsitörlesztésre fordítjuk.

Mesterházy Attila leszögezte: most nincs növekedés, a magyar gazdaság "lefagyott", ezért 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Az MSZP, ha kormányra kerül, a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést állítja programja középpontjába, hogy abból lehessen finanszírozni a jóléti kiadásokat. Ezt azonban csak úgy lehet megvalósítani, ha helyreállítják a kormány iránti bizalmat, illetve kiszámíthatóságot és jogbiztonságot tudnak garantálni a gazdasági szereplők számára.

- Azt szeretném elérni, hogy a Magyar Szocialista Párt már jóval a választások előtt világossá tegye, mire számíthatnak a választók, ha újra bizalmat szavaznak nekünk - mondta a még formálódó program kapcsán. - Tanultunk a hibáinkból, az nem történhet meg még egyszer, mint ami 2006-ban megesett, amikor más volt a választási- és más a kormányprogram.

Mesterházy Nagykanizsán

A Falujárás programja este 18 órakor Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban folytatódott.

Fotó: Szakony Attila

- Jó sokan vagyunk, de nem elegen - élt a Fidesz egyik korábbi szófordulatával a fórumon Góra Balázs, az MSZP zalai ügyvezető alelnöke, pedig telt ház, körülbelül félezer ember ült a széksorokban.

A köszöntést bekiabálók zavarták meg, "Megjöttek a tolvajok!", hangzott el.

A fórum dr. Fodor Csaba beszédével folytatódott, aki kijelentette, olyan kormányprogramot akarnak, melyben Zala külön fejezetet kap.

Teleki László, az országos elnökség tagja arról beszélt, ma az országban félnek az emberek a létbizonytalanságtól, politikai véleményük felvállalásától.

Majd Mesterházy zárta a sort, akit a következő miniszterelnökként jelentettek be. Ő kijelentette: legfontosabb feladatuknak a normális Magyarország újbóli megteremtését tartják.

Fotó: Szakony Attila

Kérdésekre nem volt lehetőség.


Mesterházy Attila szerint

A politikai kultúrán is változtatni kell, a Fidesz-kormány ugyanis erőből, diktátumszerűen politizál, minden, a sajátjától eltérő véleményt lesöpör az asztalról, annak megfogalmazóját pedig ellenségnek tekinti. A pártelnök elmondta, ők szeretnék másképp csinálni, nem véletlen, hogy politikai programjuk elkészítését is széleskörű társadalmi egyeztetések előzik meg.

Fidesz: MSZP-s hazugsággyár

A Fidesz-MPSZ kanizsai szervezete közleményben reagált Mesterházy látogatására. E szerint képmutató a Falujárás éppen azokon a településeken, ahol a baloldali kormányzás adóssághegyeket és csődöt hagyott maga után. Az MSZP-sek kampánya uszító, s a maguk által kreált negatív képet sulykolják az ország eredményeivel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!