Hírek

2013.01.06. 16:04

Zala megyében történt 2012-ben

Zala megye - Nem volt éppen könnyű esztendő a magunk mögött hagyott 2012-es év, majd minden területen erős megszorítás érvényesült. Örülhettünk azért új létesítményeknek is, ezek jórészt uniós pénzből valósultak meg.

Január 10. – Közzétették az új közigazgatási egységek tervezetét, mely szerint Zala megyében 6 járást alakítanak ki, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Letenye és Zalaszentgrót székhellyel. Korábban kilenc kistérség volt a megyében.

Február 10. – Üzemcsarnokot avattak Zalalövőn. A Gép és Ferrotech Kft. bővítette telephelyét, 250 millió forintos költséggel, 100 millió forintos támogatással, 30 új munkahelyet létrehozva. A cég osztrák és német piacra gyárt acélszerkezeteket.

Február 14. – Az országban először alkalmazva az úgynevezett három csapás elvét, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék egy bankrablót. A szigorú törvényi rendelkezés szerint a bűnismétlőknél a harmadik erőszakos bűncselekménynél a büntetési tétel megduplázódik és ha eléri a 20 évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztésre változik. Az elítélt 43 éves sümegi férfi 7 alkalommal támadt fegyvernek látszó tárggyal – mint utóbb kiderült: műanyag pisztollyal – bankfiókra és összesen 22,5 millió forintot zsákmányolt.

Február 21. – Hivatalosan is felavatták az ekkor már több hónapja termelő Zalai Baromfifeldolgozó Kft. pacsai üzemét. A gazdasági társaságot a Zalabaromfi felszámolását követően, 2008 júliusában alakította öt beszerzési és értékesítő szervezet és két zalai takarmánykeverő vállalkozás. Az összesen 1,5 milliárd forintos költséggel megvalósult zöldmezős beruházáshoz mintegy 220 millió forint munkahelyteremtő támogatást kapott a vállalkozás.

A múlt év legjelentősebb zöldmezős beruházása apacsai baromfifeldolgozóüzem volt. Fotó: Archív

Március 21. – A Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága Hévíz–Balaton Airport Kft. néven bejegyezte azt a gazdasági társaságot, amelyet a hévízi önkormányzat hozott létre a sármelléki repülőtér üzemeltetésére.

Március 28. – Dr. Kiss Jenő akadémikus, az ELTE egyetemi tanára kapta meg a Zala Megyei Önkormányzat által alapított Pais Dezső-díjat.

Március 29. – Finommechanikai üzemcsarnok alapkövét tették le a zalaegerszegi északi ipari parkban. A Mould-Tech Kft. beruházásában 1200 négyzetméteres üzem épül, 250 millió forintos költségből, amelyből 96 millió forintot tett ki az uniós támogatás.

Április 14. – Megérkezett a Lufthansa idei első charter gépe a sármelléki repülőtérre. A járat berlini köztes állomással Hamburgból jött és 85 utast hozott. A Mutsch Ungarn Reisen Kft. szervezésében november elejéig érkeztek szombatonként a gépek.

Április 19. – Zalaváron aláírták a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének II. ütemére vonatkozó szerződést. A 3,5 milliárd forintos beruházás a Balaton vízminőségének védelmét, s az árvízi kockázat csökkentését szolgálja. A kivitelezés lehetőségét a Szabadics Zrt. nyerte el. A befejezés határideje: 2015 február.

Április 19. – Zalaapátiban felavatták a Fővárosi Önkormányzat Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona új épületét. A közel 400 millió forintos beruházás révén nyolcvannal bővült a férőhelyek száma.

Április 21. – A ZTE FC 2-0- ra kikapott a Videotontól, ezzel a matematikai esélyét is elvesztette, hogy az NB-I-ben maradhasson.

Április 24. – A Zalakerámia- ZTE KK férfi kosárlabdacsapata is búcsút mondott az élvonalnak, miután a Jászberénnyel lejátszott három osztályozó mérkőzésből kettőt elveszített. A ZTE KK 33 év után esett ki az NB-I-ből.

Április 26. – Telephelyet avatott Zalalövőn az Edelholz Kft. A tömörfa svédpadlókat gyártó cég Körmendről helyezte át a tevékenységét Zalalövőre. A több mint 200 milliós beruházást közel 100 millió forinttal támogatta az állam.

Április 27. – A Zala Megyei Kórház nyerte el „Az év kórháza” díjat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Kórházszövetség pályázatán.

Május 5. – Tragikus baleset érte a zalai hegymászót, Horváth Tibort. A 33 éves surdi férfi „A magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíció tagjaként indult a Himalája Annapurna hegycsúcsának meghódítására. Horváth Tibort akkor sodorta el jéglavina, amikor a 6800 méteren lévő táborból vissza próbált ereszkedni az alaptáborba.

Május 8. – A Zalaegerszegi Törvényszék jogerősen 1 év – végrehajtásában kettő esztendőre felfüggesztett – börtönre ítélte Jozef Erreggert, a csömödéri tavat üzemeltető Ewing Kft. osztrák ügyvezetőjét, amiért környezet- és természetkárosító módon hajtott végre több méteres vízszintcsökkentést 2010 elején.

Május 17. – Végrehajtási eljárás keretében váltottak üzemeltetőt a zalakarosi Men- Dan hotelben. A tulajdonos CIB Lízing már korábban felmondta az üzemeltetési szerződést a Várkonyi Gyula vezette Wellwest Plusz Kft.-vel, utóbbi azonban nem adta át a szállodát. Az üzemeltetést a Hunguest Hotels lánc vette át. Július 13-án viszont a Fővárosi Törvényszék végzést hozott, amellyel a Wellwest Kft.-t visszahelyezte a hotel üzemeltetői szerepkörébe.

Május 23. – Első fokon 1,2 millió forint pénzbüntetésre ítélték Henczi Zoltánt, Pacsa polgármesterét. Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, hűtlen kezelés, valamint magánokirat- hamisítás miatt mondta a bíróság bűnösnek. A polgármestert egy 2009-es útfelújítás kapcsán jelentették fel: az útburkolat a támogatási szerződéstől eltérően készült el. A falut azzal érte kár, hogy a támogatást kamatostól vissza kellett fizetni.

Június 1. – Csesztregen átadták a 220 millió forintos költséggel kibővített és felújított Kerkai Jenő Általános Iskola és Tündérkert Óvoda épületegyüttesét. A beruházást 200 millió forinttal támogatta az Európai Unió.

Június 2. – Keszthelyen a város napján tartott ünnepi közgyűlésen Milinkó István nyugalmazott egyetemi tanár kapott díszpolgári címet, közéleti szerepéért, nemzeterősítő, hagyományőrző tevékenységéért.

Június 4. – Keszthelyen a város napján avatták fel a 350 millió forintos beruházás révén megújult Balaton-parti sétányt. A megvalósítást 300 millió forinttal támogatta az Európai Unió.

Június 6. – Új műveletirányító központot avatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A januártól létrehozott új struktúra 25 fős létszámbővülést eredményezett Zalában. Az új központ a zalaegerszegi körzeti földhivatal irodáinak átalakításával jött létre.

Június 12. – Több mint 300 millió forintból újult meg Pacsán az óvoda és az iskola, ebből 290 milliót a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán elnyert összeg tett ki. További 13 millió forintot az EU Önerő Alap állt. A felújítás révén több mint kétszeresére bővült a tornaterem.

Június 26. – Rövid időn belül másodszor (előzőleg május 18-án) történt robbanás a MOL Zalaegerszegi Finomítójában. Mindkétszer a bitumentároló tartály palástja hasadt fel, a tüzet gyorsan eloltották, személyi sérülés nem történt.

A MOL zalaegerszegi finomítójában kétszer is robbanás történt. Fotó: archív

Június 27. – Ökobuszt állítottak üzembe Zalaegerszegen. A 150 személyes csuklós jármű motorját biogáz hajtja, ezt a busz tetején elhelyezett 12 darab 140 literes tartály biztosítja. A biogáz a zalaegerszegi szennyvíztisztító telephelyen keletkezik, felhasználása lényegesen csökkenti a költségeket és a környezetterhelést is.

Folytatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!