Hírek

2013.01.04. 18:41

Nem kell regisztrálni - "Működik a demokrácia"

Zalaegerszeg - Több ponton alaptörvénybe ütközőnek minősítette az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szóló törvényt, és megsemmisítette annak kifogásolt elemeit. A pénteki döntés a választási regisztrációt is érinti.

Horváth A. Attila

"Az Alkotmánybíróság megállapította: indokolatlanul korlátozza a választójogot, hogy a választói regisztrációs kötelezettség minden választóra kiterjed. Alaptörvénybe ütköznek a törvénynek a választási kampánnyal kapcsolatos egyes rendelkezései is" - tájékoztatott közleményében az Alkotmánybíróság. Nem sokkal később Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem lesz választási regisztráció 2014-ben, mivel "a regisztráció esetleges alkotmányba foglalása a zűrzavar érzését kelthetné a szavazók körében". A képviselőcsoport vezetője közölte továbbá, hogy a kormánypárt az AB döntését tiszteletben tartva, a parlament tavaszi ülésszakának kezdetére elkészíti új javaslatát a választási eljárási törvénnyel kapcsolatban.

A jelenlegi jogszabályt november 26-án fogadta el a parlament, majd az államfő december 6-án kért normakontrollt az alkotmánybíráktól. Egy kormánypárti és egy ellenzéki zalai országgyűlési képviselőt kértünk a fejlemények értékelésére.

- Nagyon nem lep meg az alkotmánybírósági eljárás, hiszen már korábban is tárgyaltunk arról a Fideszben, hogy normakontrollt kérünk a választási eljárási törvénnyel kapcsolatban. Ez ugyan elmaradt, de a Fidesz helyett megtette Áder János köztársasági elnök - fogalmazott dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője. A fideszes politikus hozzátette: nem tartja problémásnak az Alkotmánybíróság döntését, jóllehet a választási regisztrációt ő maga nem ellenezte. (Lapunknak az ősszel úgy nyilatkozott a témáról: aki fontosnak érzi a részvételt a választásokon, annak elegendő ideje lesz a jelentkezésre, és aki szavazni akar, semmiféle korlátozással nem találkozik majd).

- Továbbra is úgy gondolom, elvárható a közélet iránt érdeklődő állampolgároktól, hogy a választáson részt vegyenek, a regisztráció pedig csupán egy formai kötelezettség lett volna. Azt azonban én is éreztem, hogy az alaptörvénnyel ellentétes lehet ez a megoldás. Összességében ez az ügy is bizonyítja, hogy működik a demokrácia Magyarországon, a fideszes többséget pedig arra kell sarkallja, hogy megfontoltabban hozzon döntéseket a nagy jelentőségű kérdésekben - hangsúlyozta dr. Gyimesi Endre.

- Rogán Antal frakcióvezető szerint februárra várható a választási törvény újabb verziója. Mit tartalmaz majd? - kérdeztük.

- Többféle változatban gondolkodik a javaslatot előkészítő csapat. Én úgy vélem, arra kell koncentrálni, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok számára megfelelően biztosítsa a szavazási lehetőséget, a visszaéléseket pedig kizárja a törvény. A kopogtatócédula-rendszer megszűnését szintén szükségesnek tartom - kaptunk választ.

Baracskai József (balra): "Konszenzussal, akár négyötöddel", Dr. Gyimesi Endre: "Tárgyaltunk a normakontrollról"

Baracskai József ellenzéki képviselő (a Demokratikus Koalíció tagja) szintén úgy nyilatkozott lapunknak: nem érte meglepetésként az Alkotmánybíróság döntése.

- Eddig is tudtuk, hogy jogállamban ezt a törvényt nem lehet érvényre juttatni, mivel a kormánypárt sem mehet szembe az alkotmányossággal. Az Alkotmánybíróság állásfoglalása talán azzal magyarázható, hogy a testület többsége is látja már, milyen mértékű ellenkezést váltanak ki az emberekből a Fidesz-kormány lépései. Úgy gondolom, ebben a helyzetben nagyon jól tette Rogán Antal, hogy bejelentette  a regisztráció elvetését, ez volt a minimum - mondta Baracskai József. A képviselő szerint tartani lehet attól, hogy a választási eljárásról szóló törvény új változatát is kapkodva, fejetlenül állítja majd össze a Fidesz.

- Nagyon fontos volna, hogy egy ilyen jelentőségű törvényt konszenzussal fogadjanak el a parlamenti pártok, és akár négyötödös támogatáshoz kössék annak megalkotását, illetve megváltoztatását. Azt szeretnénk, hogy ebben a kérdésben végre üljön le tárgyalni egymással a kormány és az ellenzék - jegyezte meg a képviselő.

Az AB pénteken közzétett többségi határozata szerint a köztársasági elnök indítványa megalapozott volt, ugyanakkor öt bíró különvéleményt írt a döntéshez. A többségi határozatban az is szerepel, hogy a választópolgárok bizonyos csoportjainál (így a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezőknél, illetve a nemzetiségi listára szavazóknál) a regisztráció indokolt, és a választójog gyakorlását segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!