Hírek

2012.12.02. 21:29

87 évvel ezelőtt intézményesült a magyar rádiózás

Letenye - A Magyar Rádiózás Napja alkalmából rendezett kiállítást a hét végén a Letenyéért Közéleti Egyesület. A Fáma Házában olyan korszakos és közkedvelt modellek kerültek bemutatásra, mint a Pacsirta, a Budapest, a Szokol.

Sámel József

Míg a fiatalok hitetlenül, mosolyogva vizslatták a korabeli technikát, addig az idősebbek pontosan tudták, hogy a kiállított közel 50 darab berendezés a magyar rádiózás hőskorát jelentette. A készülékeket, melyek közt még működőképes modellek is voltak, az egyesület gyűjtötte össze, hogy ismét újszerű kiállítással lepje meg a letenyeieket.

– Pontosan 87 évvel ezelőtt, 1925. december elsején állandósult és intézményesült a magyar rádiózás, ekkor sugározta ugyanis első adását a Magyar Rádió – avatta be a közönséget Jánosi István rádióamatőr, aki egyéb érdekességekkel is szolgált a kiállított rádiókról. – Már az 1930-as években megkezdődött Magyarországon a rádiógyártás, több vállalat – Orion, Videoton – is remek berendezéseket készített. Itt van például ez a Standard rádió, mely az ´40-es évek egyik státusszimbóluma volt.

A kiállításon számos más rádió is helyet kapott, így többek közt a szintén közkedvelt Pacsirta, a Budapest vagy éppen az orosz gyártmányú Szokol, de táskarádiókból és zsebrádiókból is több fajtát láthattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!