Hírek

2012.11.25. 20:04

Segítő mancs a bajban is veled van

Kommunikációs- és viselkedés zavarok, zárkózottság. Óvodás, kisiskolás gyerekeknél gyakran előforduló problémák. A segítség jól jön. Pláne, ha négy, plusz két lábon érkezik...

Kiss Anna

A plusz két láb, dr. Gombos László, állatorvos egyike a négy szakembernek, akik a megyeszékhelyen állat, pontosabban kutya asszisztált terápiával foglalkoznak. Gyömbér, a golden retriever pedig egyike a négy kutyának, akik felvezetőikkel járják az óvodákat, iskolákat, látogatják a fiatalokat, időseket, betegeket és egészségeseket, hogy jelenlétükkel és szaktudásukkal segítsenek rajtuk. Az állat asszisztált terápia igény szerint lehet egyéni vagy csoportos, Zalaegerszegen óvodában és iskolában is működik. A módszer számos területen bizonyult már hatékony gyógymódnak, ilyenek például a pszichiátriai betegségek, lelki gondok, érzelmi válságok, tanulási nehézségek vagy értelmi akadályozottság. A terápiás kutyáknak és felvezetőiknek számos szigorú követelménynek kell megfelelniük, egészségügyi és viselkedésbeli előírásoknak egyaránt. Gyömbérről már egész fiatal korában kiderült, kiváló terápiás kutya válhat belőle. Lényeges, hogy a nem mindennapi szituációban, amikor mindenkit felette állónak kell elfogadnia (hiszen többek parancsolnak neki), is jól érezze magát, képes legyen alkalmazkodni a körülményekhez. Több állatfaj is alkalmas lehet terápiára, ám a kutya sok tekintetben kiemelkedik a többi faj közül.- Az egyetlen olyan élőlény, aki az embert előbbre tartja, mint a saját fajtársait. A kutyát nem háziasítottuk, úgy adaptálódott az emberhez. Kiválasztott minket.

Dr. Gombos László több, mint három és fél éve foglalkozik kutyás terápiával, Gyömbérrel rendszeres vendégei iskoláknak, óvodáknak. Az oktatási intézményekben a pedagógusokkal együttműködve zajlik a foglalkozás, melynek éppúgy része a játék, mint a tanulás. Szinte minden második gyereknek van otthon kutyája, de sajnos a legtöbbjük nem tud vele tudatosan foglalkozni, így nem alakul ki megfelelő kapcsolat ember és kutya között. Az egészséges gyerekeknél végzett pedagógiát segítő munka  megtanítja őket arra, hogy bánjanak a kutyával, hogy tanítsák, gondozzák a háziállatot. Az iskolások elsajátítják a kézjeleket, játékokban vesznek részt. Érdekes megfigyelni, amint egy zárkózott személyiségből egy önfeledten játszó, érzelmeit bátran kimutató gyerek lesz Gyömbér hatására. Vannak olyanok is, akik először ódzkodnak a kutyától, ám ez a félelem a második közös órára már tovatűnik.

Azt, hogy mennyire érzékeny kutya Gyömbér, jól mutatja a tény, hogy másként viselkedik beteg és egészséges gyerekekkel. - Ösztönösen megérzi, hogy mit kell tennie: az egészségesekkel nagyobb lendülettel, felszabadultabban játszik, a beteg, például autista gyerekekhez óvatosan közelít, finoman hajtja végre a kért feladatokat.

Ezek is érdekelhetik