Hírek

2012.11.21. 21:10

Ne vesszen el a tehetség!

Zalaegerszeg - A szociális hátrányok miatt különleges módszereket igényel az oktatásuk, de a gyerekek lelkesek, a nagy többségük jól teljesít, és legalább 80 százalékuk bejut a felsőoktatásba.

Sámel József

Pethő Attila programfelelős, a Zrínyi Miklós Gimnázium tanára fogalmazott így az Arany János tehetséggondozó programról, amelyet - Zalában egyedüliként - a következő tanévben is elindít az intézmény. Mint mondta, e program nélkül a diákok zöme vélhetően nem jutna el egyetemre, főiskolára.

Matekóra a Zrínyi-gimnázium kilencedik évfolyamos Arany János-osztályában (az első sorban Kiss Kitti Barbara, Horváth Andrea és Ruzsics Viktória). A jövő tanévben 30 diák felvételét hirdetik meg. Fotó: Katona Tibor

Miről is van szó pontosan?

- Az oktatási minisztérium 2000-ben kérte fel a megyék legeredményesebb gimnáziumait arra, hogy speciális tantervvel segítsék a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását. Jelenleg országszerte 23 helyen zajlik a program, több mint 3000 diák részvételével. A Zrínyi-gimnáziumban eddig négy Arany János-osztály végzett, kettő jelenleg is az intézményben tanul, és a következő tanévben újabb 30 fő felvételét hirdetjük meg - jelezte Pethő Attila.

A program ötéves, bentlakásos képzési formát kínál (az első év a felzárkóztatásé), a gyerekek kollégiumi elhelyezése tehát kötelező . A Zrínyi-gimnázium a Városi Középiskolai Kollégiummal működik együtt, ez utóbbi intézményben a nevelés mellett oktatás is zajlik délutánonként: önismeret, kommunikáció és drámapedagógia, valamint tanulásmódszertan órákon vesznek részt a gyerekek. A legtöbbjük jelentős szociális hátránnyal érkezik, és ennek ledolgozására, valamint a személyiségfejlesztésre több lehetőség nyílik a kollégiumban.

- Havonta egy "bentmaradós" hétvégét is tartunk, ilyenkor kiállításra, koncertre, színházba, kirándulásra vagy sportrendezvényre visszük el a gyerekeket. Erdélybe és Angliába is eljutnak a tanulmányaik ideje alatt. Továbbá a program az első jogosítvány, az első nyelvvizsga és az ECDL számítástechnikai képesítés megszerzését is finanszírozza. Tankönyvbeszerzéshez, étkezéshez, utazáshoz és ruházkodáshoz kaphatnak még támogatást a gyerekek.

A nyolcadik osztály elvégzése után kerülhetnek be az Arany János programba azok a hátrányos helyzetűnek minősülő fiatalok, akik sikeresen teljesítik a felvételi vizsgát. Idén december 12-ig lehet a pályázatokat benyújtani.

- Az én osztályom 5 éve végzett a Zrínyiben, és egy diák kivételével mindenki megszerezte a diplomát. Van köztük gyógyszerész, informatikus, építész- és villamosmérnök, több irányban indultak el tehát a gyerekek az érettségi után - tette hozzá Pethő Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!