Hírek

2012.11.30. 12:49

Újabb óriási leépítés a zalaegerszegi Flextronicsnál

Három lépésben 1100 dolgozójától válik meg a megyeszékhelyi Flextronics. Hétfőtől ütemezetten nyolcszázan kapják meg felmondásukat, majd január és február elején további 150-150 munkavállalótól búcsúzik el az elektronikai gyártócég.

Arany Gábor

Erről, valamint az elbocsátott dolgozóknak nyújtandó segítségről is beszélt tegnap Borsos József, a kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója.Bevezetőjében felhívta rá a figyelmet, a Flextronics más alkalmakkor is jelentett be több száz főt érintő csoportos létszámcsökkentést, ám a ténylegesen elküldött dolgozók száma eddig általában a bejelentett alatt maradt. Utoljára szeptemberben jelezte, hogy 600 munkavállalójától megválik, akkor ténylegesen 200 dolgozónak mondtak fel. Jelen esetben azonban az október végén a munkaügyi központhoz bejelentett létszámnak megfelelő lesz a leépítés, amely 950 fizikai állományú dolgozó érint. Ez már a cég törzsállományát csökkenti, mert korábban megszűnt a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása.

Az érintettek harmada megyeszékhelyi, hasonló arányú a környékbeli, míg a többiek a megye többi részéből jártak be dolgozni.Idén ez a harmadik elbocsátási hullám, korábban 300, illetve 200 dolgozóját küldte el a cég, amely immár kétezer fő körülire apadt, miközben információnk szerint az elmúlt évben még közel kilencezer embernek jelentett kenyérkereseti lehetőséget.

Borsos József kiemelte, a 30-70 napos felmondási idők miatt a nyilvántartásokban ez az elbocsátás 2013 második negyedévében jelentkezik. Az érintetteket hétfőtől százfős csoportokban tájékoztatják munkaviszonyuk megszűntéről. Erre tekintettel a munkaügyi központ kitelepül a céghez és tájékoztatókkal, előadásokkal segíti a dolgozókat, akik akár még pszichológushoz is fordulhatnak.

- Tájékoztatjuk az álláskereséshez szükséges információkról, jogi lehetőségeikről, a külföldi munkavállalás tudnivalóiról, valamint vállalkozói ismeretekről - sorolta. - Emellett a munkaügyi központ jövő évben 45 féle képzési lehetőséget tud felajánlani, ha valaki új ismereteket, szakmát szerezne, pályát módosítana. December 7-én nyílt napot rendezünk a Flextronicsnál, ahol szakemberek adnak tanácsot a továbblépéshez, december 12-én pedig állásbörzét tartunk ahová zalai és környékbeli cégeket hívtunk meg - vázolta.

Jelenleg Zalában 14 ezer regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván és havi átlagban 2000 szabad álláshelyet. Évente 34-35 ezren fordulnak meg a központnál és ennek fele tud elhelyezkedni. Borsos József információi szerint jövő év második felétől várható igény nagyobb létszámú munkaerőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!