Hírek

2012.11.16. 10:58

Andráshidán bicikliutat szeretnének

Zalaegerszeg, Andráshida - A megyeszékhely andráshidai településrészének jelenével ismerkedtünk meg a Zalai Hírlap „Lakóhelyünk” fórumsorozatának legutóbbi állomásán, az Öveges ÁMK-ban.

Szabó Judit

Zsúfolásig megtelt egy tanterem szerdán az Öveges ÁMK-ban, ahol a településrész közügyei kerültek terítékre az önkormányzat, a közszolgáltató cégek és a rendőrség képviselőinek részvételével tartott lakossági fórumon.

A felszólalók közül többen a járdák állapotáról fogalmaztak meg kritikákat. Sümegi László kitért rá, hogy a térség önkormányzati képviselőjeként 2010 óta mindig a járdák felújítását jelöli meg fő célként. Több helyen is szükség lenne javításokra, jövőre ugyanakkor a Körmendi úttól a Szentmártoni útig húzódó gyalogos szakasz felújítását tervezték be, mert ez a legforgalmasabb. Vízelvezetési gondokról is panaszkodtak a jelenlévők a városrész több pontját érintően. Sok bosszúságot okoz például a Gazdaság útról az Andráshida utcára zúduló csapadék. Ez ügyben a képviselő is intézkedést sürget.

Közlekedésbiztonsági kérdésekben Cseke Tibor városüzemeltetési osztályvezető jelezte, már megrendelték a tükröt a Berek és a Kutasi utca sarkára. A Körmendi út sokak számára zavaró, nagy kamionforgalmával kapcsolatban világossá vált, hogy a két számjegyű főútról nem lehet kitiltani a járműveket. Az állami közútkezelő viszont biztonságosabbá tehetné az „Y” elágazó előtti gyalogátkelőhelyet, fogalmazódott meg.

Lesz-e kerékpárút, amely összeköti Andráshidát a várossal?, kérdezte Szűcs László. Cseke Tibor közölte, ehhez pályázati forrásra van szükség. Két kerékpárutat is terveznek, de egyiket sem a felhagyott vasúti töltésre. Az egyik Apátfától indulna, a déli részén csatlakozna az Andráshida útra, s onnét a Zala folyó mellett haladva érné el Kaszaházát. Ez főleg turisztikai célokat szolgálna, de terveznek egy belvárosba vezető hivatásforgalmi kerékpárutat is, amely Teskándtól jönne végig a Zalabaromfi előtt, majd a Hock János és az Ola úton. Konkrétabb információ az utóbbiról hangzott el: a KEOP-os ivóvízpályázattal összefüggésben építenék ki, mert akkor mindenképpen fel kell bontani a járdákat, de ez csak 2013 második felében vagy 2014-ben valósulhat meg. A kerékpárúton kívül igényként merült fel, hogy épüljön buszmegálló a Novák Mihály utcában. Ezt már két éve ígérik, jegyezte meg Takács Lajos.

Molnár Dezső felvetését meg is szavaztatta Sümegi László, s a többség egyetértett azzal, hogy vágják ki a Gébárti és Rét utca sarkán lévő platánfát, mert a gyökerei veszélyeztetik a vízvezetéket és tönkreteszik a járdát. Cseke Tibor ígérte, megvizsgálják a kérést, de a fakivágásnak szigorú szabályai vannak. A kormányhivatalnak kell kijelölni egy másik önkormányzat jegyzőjét, aki engedélyezi, de csak indokolt esetben. Ezt annyira komolyan veszik, hogy az ügyészségnek negyedévente jelentést kell küldeni minden fakivágásról.

A fórumon a településrész értékeiről is szó esett. A pozitívumok közé sorolták az Öveges ÁMK programjait és az élénkülő közösségi életet. Ebben fontos szerepet játszik a borbarát kör, a nyugdíjasklub, a lányok-asszonyok klubja, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület és a Szélrózsa tánckör. A focicsapatot is megdicsérték, de a meccseket többen is látogathatnák, hangzott el.


A bírság sem használt, most elárverezik

Hatósági eszközökkel sem sikerült eddig rendet teremteni a Körmendi út melletti, külföldi tulajdonú, illegális törmeléklerakóvá vált területen. Várhatóan elárverezik.

A szerdai lakossági fórumon is szóba került, hogy már évek óta mennyire elhanyagolt a Kertcentrum melletti, külföldi tulajdonú ingatlan, amelyet ismeretlenek törmeléklerakónak használtak. Horváth Zoltán felvetette: egyre rosszabb az ingatlan állapota, már patkányok is megjelentek a területen, s a látvány nagyon rossz fényt vet a településrészre.

Bár számos hatósági eljárás indult, eddig nem sikerült rendet teremteni a birtokon. Cseke Tibor városüzemeltetési osztályvezető elmondta, a tulajdonosok ellen hulladékgazdálkodási eljárás folyik, amely már végrehajtási szakaszba érkezett. A területet a környezetvédelmi hatóság el fogja árverezni, s a bevételből hajtja be a ki nem fizetett bírságot. Az osztályvezető jelezte: úgy tudja, az önkormányzatnak szándékában áll megvásárolni az ingatlant. Építeni nem lehet rá, mert 15 méter vastag törmelék borítja, de parkolóként például hasznosítani lehetne.

Ezek is érdekelhetik