Hírek

2012.11.19. 13:27

Állattartó-ellenes a hangulat?

Fűzvölgy - Többen is jelezték: szeretnének reagálni a lapunk október 12-ei számában megjelent "Csípős hangulat - a méhektől tartanak több településen" című írásunkra, méghozzá a mézgyűjtők védelmében.

Horváth-Balogh Attila

A méhészek úgy vélik, az elmúlt időszakban a médiában többször kerültek negatív összefüggésben a figyelem kereszttüzébe a méhek. Nem csak a fájdalmas csípések okán, hanem mert a nyári, kora őszi szárazság idején a szomjazó rovarok bizony, "megdézsmálták" a gyümölcsöket. A szakemberek szerint toleránsabbnak kellene lennünk a szorgalmas rovarokkal szemben.

- Október elsején lépett életbe az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvénymódosítás, mellyel az állattartási övezetekre és a tartható állatszámra vonatkozó helyi rendelkezések hatályukat vesztették - emlékeztetett Kiss Zsolt, fűzvölgyi méhész. - A sajtóban azóta megszaporodtak a törvénymódosítás és az állattartók, főleg a méhészek és a méhek elleni támadások. Az ember azt hinné, hogy az állattartás a falvakban nem okozhat gondot, legfeljebb a nagyvárosok kertvárosi övezetében - ehhez képest éppen vidékről jön a legtöbb panasz. Én úgy vélem, minél hamarabb vissza kell adni a falunak a régi szerepét, meg kell próbálnia a társadalomnak toleránsabbnak lenni az állattartó gazdákkal.

Kiss Zsolt azt is leszögezte: véleménye szerint a méhek több hasznot hajtanak, mint amennyi problémát okoznak, a sertés és a szarvasmarha után a 3. legfontosabb haszonállatnak számítanak. Közép-Európában a növények mintegy 80 százalékát e rovarok porozzák be, csak az Európai Unióban a méhek által termelt érték meghaladja a 22 milliárd eurót.

Kovács Gyula pórszombati erdész, az őshonos magyar gyümölcsfajták ismert védelmezője hasonló véleményt fogalmazott meg.

- Helyileg kell megkötni a szükséges kompromisszumokat - szögezte le. - Engem megrémített, ahogy a közvélemény reagált a méhekkel, illetve az állattartással kapcsolatos eseményekre, híradásokra. A madárinfluenza idején például az járta itt, Zalában is - ahol azt hinnénk, hogy az emberek nem rugaszkodtak el a természettől -, hogy csökkenteni kellene a madarak számát. Most meg olyanokat mondanak, hogy a méhekre nincs is szükség...

Kovács Gyula hozzáfűzte, ahelyett, hogy próbálnánk visszatérni a természetközeli életmódhoz, az emberek tömege valamiféle virtuális világban él, pedig ennek nincs jövője.

A zalatárnoki állatorvos, dr. Szinku Mihály szerint is óriási hiba veszedelmes lényként beállítani a méheket.

- Sajnos, én is azt látom, hogy elindult egyfajta állat- és állattartó ellenes hangulat - mondta. - Az állatok nem ellenségeink, ők is épp úgy a Föld lakói és birtokosai, mint mi. Együtt kell élnünk velük és kölcsönösen alkalmazkodni egymáshoz, mert ez az élet helyes rendje.

Ezek is érdekelhetik