Hírek

2012.07.31. 10:56

Több mint nyolc tonna pontyot, illetve amurt telepítenek vasi és zalai tavakba

Vaskeresztes - Mintegy 81 mázsa pontyot, illetve amurt telepítenek vasi és zalai állóvizekbe augusztus 6-án - tájékoztatta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kedden az MTI-t.

MTI

A nyári haltelepítéskor 18 Vas és Zala megyei tóba mintegy 75,5 mázsa fogható méretű, háromnyaras ponty kerül. Az 1-2 kilogramm átlagsúlyú egyedek között vegyesen lesz nyurga-, tő- és tükörponty, attól függően, hogy éppen milyen halak kerülnek a halászhálóba.
   
Az amur kis mennyiségben, a halgazdálkodási tervben rögzítettek szerint kerül a zárt vizekbe, de természetes vizekbe nem helyeznek amurt. Augusztus 5-én öt tóba összesen 550 kilogramm amurt telepítenek - ismertette az ügyvezető. A horgászok ugyan kedvelik ezt a halfajtát, de mivel rengeteg vízinövényt fogyaszt, olyan mennyiségben szabad csak telepíteni, ami hosszú távon sem károsítja a tavakat. Általában "tókarbantartási" céllal telepítik a vizekbe; nyáron aktívan táplálkozik, lecsipegeti a hínárfélék friss hajtásait, így ahol amur található, nem indul meg a tó burjánzása - magyarázta Puskás Norbert.
   
Az elnök szerint a ponty és az amur a legnépszerűbb halfajtának számít. Az amurt például kifejezetten kedvelik a konyhákban, mert "sportos hal", nem zsíros a húsa. Az amurból ugyanazokat az ételeket lehet elkészíteni, mint a pontyból. Alkalmas a halászlébe is, de leggyakrabban sült halszeletek formájában tálalják fel.
   
A halak kifogásával azonban a telepítést követően még várni kell, ugyanis a halasítás miatt az érintett tavakon augusztus 11-ig horgászati tilalom lép életbe.
   
Puskás Norbert szerint egyre többen ismerik meg a vasi és zalai horgászati lehetőségeket, és horgászturizmus egyre népszerűbbé válik. A Vas megyei vizeket elsősorban osztrák horgászok keresik fel. A határmentén kedvezményes jegyet biztosítanak számukra, a burgenlandi szövetséggel pedig közös partner horgászjegyük van. A zalai horgászrendezvényeket, barátságos horgászversenyeket inkább horvát, szlovén és kisebb számban olasz horgászok látogatják.
   
Zala megyében a horgászok száma meghaladja a 10 ezer főt, míg a kevesebb vízterülettel rendelkező Vas megyében 5-6 ezer körüli a horgászok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!