Hírek

2012.07.12. 06:30

Temetői költségek - Megemelték a megváltási díjakat

Keszthely - A sírhelymegváltási, valamint a temetkezési vállalkozásoktól kért temetőhasználati díjak 2007 óta nem nőttek Keszthelyen, a legutóbbi önkormányzati ülésen viszont az emelésükről született döntés.

Szabó Judit

Eddig egységesek voltak a sírhelymegváltási díjak, július elsejétől  viszont más  összeget kell fizetniük a hozzátartozóknak, ha először váltják meg a sírt és mást újraváltás esetén. Különbséget tett az önkormányzat a két temető díjai  között is. Az  egyszemélyes sírhely  eddigi 13.600 forintos megváltási díja az Új Köztemetőben 16 ezer forintra nőtt, de ha első alkalommal történik a  megváltás, 25 ezret kell fizetni. A kétszemélyes sírhely  27.520 forintos megváltási díja  32 ezer forint lett, első megváltás esetén pedig 47 ezret kérnek. A Szent Miklós temetőben új sírhely kialakítására nincs lehetőség, sőt, 2025-től már egyáltalán nem lehet ide temetni. Ezért erre a sírkertre csak újraváltási díjakat határoztak  meg, amelyek minimálisan meghaladják az Új Köztemetőre vonatkozó tarifákat.
Az önkormányzat  több mint duplájára  emelte a ravatalozók bérleti díját, amelyet a temetkezési vállalkozásoknak kell kifizetniük. A bérleti díj 16.800 forintról 40 ezerre nőtt, s némileg megdrágult  a temetőfenntartási hozzájárulás is.
Göncz Attila, a VÜZ Kft. ügyvezetője a temetői díjak változásának  hátteréről, indokáról lapunknak elmondta:  öt éve nem történt  díjemelés, az üzemeltetési költségek (víz-, áram- , hulladékszállítási díjak, üzemanyag árak) viszont megnőttek. A  keszthelyi fizetnivalók  még így sem érik el a zalaegerszegi és a nagykanizsai szintet, jelezte.
Végül arról tájékoztatott, hogy idén várhatóan betelnek az Új Köztemetőben eddig kialakított parcellák, ezért újakat kell létesíteni. Ennek a munkának a finanszírozása miatt is szükség volt a díjakról meghozott döntésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!