Hírek

2012.07.29. 17:26

Szeretnék, ha szeretnék Sigmund Romberget

Nagykanizsa - Azt akarjuk elérni, hogy Romberget végre a hazai musical- és operettszakma is felfedezze - szögezte le Halász Gyula.

Horváth-Balogh Attila

Ez a Sigmund Romberg Emlékbizottság vasárnapi sajtótájékoztatóján hangzott el, miután az elnök és a bizottság tagja, Kocsis Katalin koszorút helyezett el a Broadway nagykanizsai származású ünnepelt zeneszerzőjének emléktáblájánál, mely a zeneiskola falán található. A megemlékezés apropóját az adta, hogy Sigmund Romberg - avagy magyarosan Rosenberg Zsigmond - éppen 125 évvel ezelőtt, 1887. július 29-én látta meg a napvilágot a dél-zalai városban.

A sajtótájékoztatón Halász Gyula, Kocsis Katalin és a Romberg-emléksaroknak helyet adó Magyar Plakát Ház vezetője, Kőfalvi Csilla számolt be eddigi munkájukról, egyúttal további terveiket is ismertették. Mint azt Halász Gyula kijelentette: legfontosabb céljuknak azt tekintik, hogy Romberget és munkásságát szélesebb körben is ismertté tegyék. Eredményeik közt említette az emléktábla elhelyezését, az előbb említett kiállítás elkészítését, továbbá hogy a jubileumhoz kapcsolódóan 2012-t a komponista emlékének szentelték. A Romberg-emlékév keretében szerzeményeiből koncertet rendeztek, amiről DVD-készült, ezt a Tourinform-irodában lehet megvásárolni.

Tervezik továbbá, hogy Nagykanizsán nemzetközi gyűjteményt hoznak létre, mégpedig úgy, hogy az Amerikában, Kansas Cityben található, a zeneszerző munkásságát jól reprezentáló plakát-összeállítást megszerzik a szülőváros számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!