Hírek

2012.07.30. 00:15

Átültetik az utast vonatra

Zalaegerszeg – A közösségi közlekedés reformjának ismert kormányzati célkitűzése az utasok egy részének „átültetése” autóbuszról vonatra. Nagyrészt ezt szolgálják az autóbuszos tarifarendszernek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban bejelentett változásai.

Hajdu Péter

A változások szeptember 1- től kezdődnek, amikor első lépésként a jegyvásárlások esetében megszűnik az 5 kilométeres övezeti tarifa, de a bérleteknél megmarad. Busa Csabát, a Zala Volán személyszállítási igazgatóját a részletekről kérdeztük

 – Már a tavasz folyamán változtak a jogszabályok. A helyi járati díjakra vonatkozó önkormányzati rendeletet és a helyközi tarifákat megszabó miniszteri rendeletet hatályon kívül helyezték, és a közszolgáltatási szerződésbe építették be. De ez csak jogtechnikai lépés volt, eddig a tarifák nem változtak. Ezentúl sem mi határozzuk meg az árakat, ez nem a szolgáltató joga, hanem az ellátásért felelősé, azaz a helyi közlekedésben továbbra is az önkormányzaté, helyköziben pedig a szaktárcáé – bocsátotta előre az igazgató, s mint mondta, a tárca döntése szerint szeptembertől valóban megszűnik az 5 kilométeres övezeti tarifa. Az első, azaz a legalacsonyabb övezet a 10 kilométeres lesz, aminek a 250 forintos ára nem változik.

Példaként: aki Csácsból elutazott az alsónemesapáti elágazóig, az most még 155 forintot fizet, szeptembertől már a 10 kilométeres övezeti árért, 250 forintért válthatja meg a menetjegyét. Az igazgató hozzátette: a Zala Volánnál az 5 kilométeres jegyek darabszáma nem érte el az 5 százalékot sem, megszüntetésük nem jelent jelentős bevételnövekedést.

A távolsági buszokon bevezetésre kerül az utazási távolsággal változó, minőségi autóbuszos felár. Mint az igazgató elmondta, még kérdés, hogy szeptembertől ezt be tudják-e vezetni. A lehetőség azonban onnantól él, a volán társaságoknak meg kell kezdeniük az erre való felkészülést. Számítani lehet rá, hogy a felár egyrészt a vasúttal párhuzamos távolsági járatokat érinti majd, de ennek az értelmezése sem egyszerű, és más szempontok alapján is minősíteni kell a járatokat.

– A Közlekedéstudományi Intézettel minősíttetjük a járatainkat: ennek fő szempontjai, hogy milyen sűrűn vannak megállók, milyen gyors az autóbusz célba jutása, milyen a busz felszereltsége – mondta többek között.

Az már eldőlt, hogy mennyibe kerülnek majd a minőségi kiegészítő jegyek. Száz kilométerig 150 forint, ami fokozatosan emelkedik a 300 kilométeres övezeti 440 forintig. Például a Nagykanizsa–Budapest járat 3690 forintos díja mellé 325 forintos kiegészítő jegyet kell venni. Ezt akkor is fizetnie kell majd az utasnak, ha nem megy a célállomásig, hanem a minősített buszról a következő faluban leszáll. Az igazgató elmondta azt is, hogy a kiegészítő jegyre semmilyen kedvezmény nem lesz érvényesíthető.


Busa Csaba elmondta, az 5 kilométeres tarifa megszüntetése csökkenti a helyi- és helyközi járatok közötti árfeszültséget. Bizonyos helyközi járatokat meghirdettek a helyi menetrendben is, ezeken a helyijárati árakon, drágábban lehet utazni 5 kilométeren belül. Egy sima helyközi bussszal viszont ma még olcsóbb ugyanez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!