Hírek

2012.06.25. 20:22

Átszervezések az egyházmegyében

A plébánosi és kápláni kinevezéseken túl területi átszervezésekről is döntött dr. Veres András püspök, a szombathelyi egyházmegye főpásztora. A változások jelentős része érinti Zala megyét.

Zalai Hírlap

A szokásoknak megfelelően ezúttal is a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban megtartott pap- és diakónusszentelést követően hirdette ki az egyházmegyére vonatkozó döntéseit dr. Veres András püspök.

A dispozíciókat többek között tanulmányi szabadságok és szerzetesrendbe történő távozások indokolták, ugyanakkor területi átrendezésre is sor kerül. Augusztus 1-jei hatállyal a zalaegerszegi esperesi kerület papjai javaslata alapján az eddig a bagodi plébániához tartozó Salomvár önálló plébánia lesz. Fíliaként Zalaháshágy, Zalacséb és Keménfa csatlakozik, így a székhelyközségen túl még hat település, a már említett falvak mellett Ozmánbük, Vaspör és Pusztacsatár tartozik hozzá. Párhuzamosan ezzel a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna plébániától Bagodhoz kerül a kiskutasi, nagykutasi és kálócfapusztai fília.

Dr. Veres András július elsejei hatállyal csehimindszenti plébánossá nevezi ki a Lentiből elszármazott Déri Pétert, aki korábban egyéb feladatai mellett a Brenner János Kollégium prefektusa volt. Augusztus elsejével az eddig Zalaegerszegen káplánként szolgáló Balasi István a tihanyi bencés közösségbe távozó Inzsöl Richárd gércei plébános helyére kerül. Kisegítő lelkészi feladatokat lát el a szombathelyi Krisztus Király plébánián a betegszabadságról visszatérő Nagy Péter, míg Kiss György körmendi káplán zalaegerszegi börtönlelkészként működik, mellette kisegít a bagodi plébánián.

Huszár Balázs vasvári káplán a Székesegyházi Főplébánián teljesít majd hasonló szolgálatot, helyére Szakál Szilárd kerül Lentiből. Gyöngyös Balázs pákai káplánt Pákáról azonos beosztásban Sárvárra helyezi át az egyházmegye főpásztora, ahonnan Kovács Richárd a körmendi plébániára kerül. Az újmisés papok közül Óra Krisztián a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna plébánián, Németh Csaba Lentiben kezdi meg kápláni szolgálatát, Molnár Jánost pedig püspöki titkárrá és szertartóvá, valamint a Brenner János Kollégium lelkészévé nevezi ki dr. Veres András.

Bokor Zoltán zalaegerszegi káplán Rómába távozik kétéves tanulmányi szabadságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!