Hírek

2012.05.18. 05:29

Robbanás történt a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában

Zalaegerszeg - Kora reggel 4 óra előtt a MOL zalai finomítójában ismeretlen eredetű robbanás történt az egyik 1000 köbméteres bitumen tartályban.

Zalai Hírlap

Rigó Csaba kormánymegbízott elmondta: hajnali 3 óra 27 perckor megrepedt egy földfelszín feletti, mintegy tíz méter magas, ezer köbméteres tartály teteje, miközben éppen bitumennel töltötték fel. Üzemzavar volt, nem hatalmas detonáció, s a MOL biztonsági rendszere azonnal észlelte az esetet. A tájékoztatón elhangzott: egy pukkanást lehetett hallani, amikor a tartályon 3-5 centis repedés keletkezett, a történtek nem keltettek riadalmat a környéken. A katasztrófavédelmi igazgatóság egységei a legmagasabb, ötös riasztási fokozattal vonultak ki, de kiderült, hogy nem ekkora a baj, ezért egyesre minősítették le azt. A tartály nitrogénnel és gőzzel hűtése azonnal megkezdődött. Rigó Csaba hangsúlyozta, hogy személyi sérülés nem történt és a baleset nem jelentett veszélyt a lakosságra.

A helyszínen az országos katasztrófavédelem szervezet iparbiztonsági főfelügyelősége és a Terrorelhárítási Központ is vizsgálatot folytat, ez szokványos eljárás, tette hozzá Rigó Csaba.

Wéber Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató közölte, a tűzoltók ma reggel fél kilenckor levonultak a helyszínről, további beavatkozásra  már nem volt szükség. Az igazgató hangsúlyozta: a kőolajfinomítót más veszélyes üzemekhez hasonlóan folyamatos felügyelet alatt tartják biztonsági szempontból, s a MOL is mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonsággal üzemeltesse.

07:19 Képgaléria: itt!

05:09 Háromnegyed öt előtt nem sokkal befutott a rendőrség gépkocsizó járőre, hogy tájékozódjon a helyszínen. Utánuk pár perccel autójával megérkezett Eichinger Attila, a finomító vezetője is, aki molos ruhát húzott, kerékpárra pattant és úgy indult a haváriához. Mint ígérte, a tájékozódik a történtekről, de a sajtót majd a MOL kommunikációs igazgatóság fogja információkkal ellátni.

4:46: - Az ezerhatos robbant fel - hallottuk az üzem bejárata előtt, de a helyszínre nem engedték be a sajtó munkatársait. A finomító főútjára benézve a tűzoltó-szerkocsik kék villogó lámpáit lehetett csak látni, a közeli dombokról pedig a feltörő gőzt, füstöt. Nyugalom honolt, semmi nem utalt a rendkívüli eseményre, a forgalmat sem korlátozták. Húsz perccel négy óra után megérkezett a kanizsai tűzoltóság gépjárműfecskendője is, de tíz perc múlva távozott

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, eddigi információ szerint az 1000 köbméteres bitumen tartályban ismeretlen okból megnőtt a nyomás, a tartály fölső pereménél a tetőt megemelte, és körbe 5-10 centiméteres repedés keletkezett. Szerencsére a tűz az alig 10 százalékos telítettségű tartályban rövid ideig tartott, és csak a kiáramló gőz miatt tartják fenn a készültséget, amit az 5-ös, kiemelt fokozatról visszaminősítettek 4-esre. A Nagykanizsáról érkezett kocsi már  visszaindult állomáshelyére.

Wéber Antal kiemelte, személyi sérülés nem történt. A lakosságot semmilyen veszély nem fenyegette. A 10 méter magas szerkezetben csak kevés anyag volt. Ha a tartály visszahűl, akkor lehet elkezdeni a vizsgálatát annak, mi váltotta ki a robbanást.

04:19: Információink szerint személyi sérülés nem történt. Az üzem jellegére való tekintettel kiemelt fokozatú riasztást rendeltek el. A helyi tűzoltóegységen kívül Nagykanizsáról is érkeztek tűzoltók.

Egyelőre a nagy füst látható. A helyszínt lezárták, nem lehet megközelíteni. A környéken nyugalom van, különösebb veszély nincs.



Szerzők: Arany Gábor, Szabó Judit / Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!