Hírek

2012.05.10. 06:14

Rendezik a földtulajdont

Zalaegerszeg - Akik június 1-jéig kérik az osztatlan közös tulajdonú termőföldjük kimérését, azok számára az állam téríti a kimérés költségét. A dátum jogvesztő hatályú, utána már csak a Polgári Törvénykönyv szerint osztható meg a közös tulajdon, saját költségen, összetettebb eljárásban.

Hajdu Péter

A termelőszövetkezetek megszűnése, a termőföldek privatizációja során a földrendező és földkiadó bizottságok jelentős területeket adtak ki osztatlan közös tulajdonként.

- Az országban jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban levő termőföld van, ez közel 272 ezer földrészletet jelent, 2 millió tulajdonossal. A földtulajdon e rendezetlensége hátráltatja a termőföld forgalmát, nehezíti a támogatások igénylését, és sok esetben a pályázatokon való indulást is meghiúsíthatja - mondja dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója.- Az országgyűlés ez évtől módosította az 1993. évi II-es törvényt, aminek köszönhetően a 2012. június 1-jéig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli. Fontos része a jogszabálynak, hogy ha a tulajdonostársakat megillető tulajdoni hányadokat az ingatlannyilvántartásba jogerősen bejegyezték, akkor bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlan megosztását annak érdekében, hogy a tulajdoni hányadát önálló ingatlanként kaphassa meg. A jogszabály erdőkre nem vonatkozik, csak a termőföldre, és a legkisebb kimérhető terület három ezer négyzetméter. Ennél kisebb akkor lehet, ha a föld korábban zártkert volt. Akkor 1500 négyzetméter a legkisebb kimérhető terület - hívta fel a figyelmet a főigazgató.


Az igényléseket a területileg illetékes földhivatalokhoz kell kell beadni, amelyek május 31-én és június 1-jén ezért hosszabbított ügyfélfogadással tartanak nyitva. A szükséges nyomtatvány a földhivatalnál is beszerezhető, de a hivatal honlapjáról is letölthető. Sifter Rózsa közölte azt is:a földkimérés igénylésének költségei hagyományos módon meghaladhatják a több tízezer forintot. Ezért is fontos, hogy minél többen éljenek az állami támogatás lehetőségével. Zala megyében egyébként május 3-ig 11980 földtulajdonos igényelte a kimérést, amely 3277 földrészletet érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!