Hírek

2012.05.01. 08:45

Május 1. - Gaskó: nincs ok az ünneplésre

Gaskó István szerint nincs mit ünnepelni az idei május elsején.

MTI

A Liga Szakszervezetek elnöke a városligeti Május 1.-emlékkőnél tartott keddi beszédében hangsúlyozta: nagyon sok gondjuk van ma a magyar munkavállalóknak, szociális és gazdasági helyzetük egyaránt romlott.
   
Az "Európa mi vagyunk" mottóval rendezett eseményen Gaskó István elmondta: sok olyan esemény volt Magyarország 2004-es uniós csatlakozás óta, amely indokolttá, időszerűvé teszi ennek az üzenetnek a hirdetését. Példaként említette az uniós zászlóégetést, valamint azt, hogy a kormány azt híreszteli, "az Európai Unió vezetése egy vidéki kóceráj vezetésére sem biztos, hogy alkalmas".
   
Ennek a folyamatnak megálljt kell parancsolni! - hangsúlyozta a Liga elnöke. Gaskó István azt mondta: a magyar emberek az Európai Unió (EU) részének tekintik magukat, és "azt szeretnénk, ha a politikai elit (...), beleértve a parlamenten kívüli pártokat is, lényegesen nagyobb tisztelettel fordulnának a magyar társadalom akarata és vágyai irányába, és a saját hibáikat nem az Európai Unióra próbálnák ráhárítani", illetve nem "hergelnék" az EU ellen a magyar társadalmat.
   
A Liga Szakszervezetek tiltakozik azon intézkedések ellen, amelyek az egészségbiztosítás privatizációját jelentették volna, ellenzik a kormány- és köztisztviselők indoklás nélküli felmondását lehetővé tevő törvényt, az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését, valamint a sztrájktörvény olyan módosítását, amely korlátozza a sztrájkjog gyakorlását - fejtette ki Gaskó István.
   
Hozzátette, hogy ellenzik a magánnyugdíj-pénztárak "lenyúlását", valamint a munka törvénykönyvének (Mt.) olyan átalakítását is, amely hátrányt okoz a munkavállalóknak, megnehezíti az életüket. Gaskó István szólt arról is, hogy nem fogadják el a rendvédelemben működő szakszervezetek működésének ellehetetlenítését, a korkedvezményes nyugdíjak megvonását.
   
"Úgy látjuk, hogy a mindenkori hatalom kevésbé törődik az európai értékekkel mint a magyar állampolgárok" - összegzett Gaskó István, majd kiemelte: arra szeretnék felhívni a hatalom figyelmet, hogy "Európa mi vagyunk", és hogy ennek megfelelően építse a magyar társadalom jövőjét, mert minden más irány téves.
   
A Liga ifjúsági tagozatának tagjai a városligeti emlékkő melletti területre kitűzték az uniós tagállamok zászlóit, majd - egyebek mellett - "társadalmi igazságosság", "szociális párbeszéd", "érdekegyeztetés", "egyenlő munkáért egyenlő bért", "tisztes munka", "sztrájkjog" feliratú transzparensekkel járták körbe azokat, végül pedig megformázták az "Európa mi vagyunk" mottót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!