Hírek

2012.05.02. 17:57

Államfői fogadtatás - Zalai vélemények Áder János megválasztásáról

Mit várnak az új köztársasági elnök működésétől, hogyan értékelik Áder János megválasztását, mire következtetnek pályafutásából, személyiségéből? - zalai politikusokat kérdeztünk.

Horváth A. Attila

- Évtizedek óta van szerencsém ismerni Áder Jánost, akitől azt várom mindenekelőtt, hogy ne változzon meg, tehát ebben a fontos pozícióban is az alaptermészete érvényesüljön  - válaszolta dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő (Fidesz). Mint mondta, Áder Jánosra a nyugodtság, a megfontoltság, a korrektség a jellemző, valamint a tisztelet a nemzet hagyományai és valamennyi közéleti irányzat, szervezet iránt. Ez utóbbi értékeknek szerdán a parlamenti beszédében hangot is adott.

- Bízom benne, hogy a politikában megszerzett rutint az elnöki pozícióban is hasznosítani tudja, és nem pártpolitikusként, hanem az ország első embereként tud dolgozni - tette hozzá Gyimesi Endre. Felvetésünkre úgy reagált: reményei szerint kiérlelt döntések születnek a parlamentben, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az elnök, amennyiben hibát talál valamelyik törvényben, szóvá teszi azt.

- Az elvárás ugyanaz, mint  a korábbi elnökök esetében: fejezze ki a nemzet egységét és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett. Ám ő mégiscsak meghatározó személyisége volt a Fidesznek évtizedeken át, ezért tartani lehet attól, hogy ezt a funkciót nem tudja ellátni  - válaszolta dr. Fodor Csaba, az MSZP megyei elnöke. Mind mondta, nagyon fontos, hogy Áder János felülemelkedjen a pártkötődésén és éljen törvény adta lehetőségeivel; ehhez sok erőt kíván neki.

- Elvárjuk, hogy ne degradálja a kormány bábjává az elnöki intézményt, miként az elődje tette. Ami a megválasztását illeti, a kormánypárti jogszabály-módosítás miatt nem is lehetett más jelölt, és mivel ez antidemokratikus megoldás, az MSZP nem vett részt a szavazáson. Ezzel együtt tudomásul vesszük a kormánypártok döntését - így Fodor Csaba.

Zakó László országgyűlési képviselő, a Jobbik megyei elnöke elmondta: nemmel szavaztak a parlamentben, egyrészt azért, mert a közvetlen elnökválasztásra vonatkozó indítványukat napirendre sem vette a többség, másrészt pedig Áder János személye miatt.

- Ezúttal is a csak a Fidesz választási szlogen jutott érvényre, sőt, ezzel a döntéssel valóra válthatta fiatalkori vágyait a nagy hármas, Orbán, Kövér és Áder. Úgy gondoljuk, a köztársasági elnök olyan magas közjogi pozíciót képvisel, amely miatt sokkal távolabb kellene helyezkednie a napi politikától. A magánvéleményem szerint emberileg talán alkalmas lehetne Áder János e feladat ellátására, az mindenképpen ellene szól, hogy ő vitathatatlanul pártpolitikus.

Zakó László hozzátette: ha Áder vissza is küld törvényeket, azt legfeljebb a statisztika kedvéért teszi majd, de a Fidesz számára fontos ügyekben ilyesmire nem lehet számítani.

Dr. Paksy Zoltán, az LMP megyei szóvivője elmondta: frakciójuk jelen volt szerdán a parlamentben, így nem érheti őket az a vád, hogy a távolmaradással a könnyebb utat választották volna, ugyanakkor a tiltakozás jeleként képviselőik nem vették fel a szavazólapot.

- Amiatt tiltakozunk, hogy pártpolitikust nevezett ki a Fidesz erre a pozícióra, ez ugyanis nem felel meg a köztársasági elnöki intézmény szellemiségének. Ez a fenntartás nem kizárólag Áder Jánosnak szól, más pártok esetleges pártpolitikus jelöltjeit sem támogatnánk. Az államfőt ugyanis személyes tekintélye, munkássága és kvalitása kellene, hogy predesztinálja erre a pozícióra - jelezte Paksy Zoltán.

Áder János a köztársasági elnök - Videó

Áder János beszéde  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!