Hírek

2012.04.16. 16:09

Önök min spórolnak, ha muszáj?

Márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek 4,7 százalékkal drágábbak, de ezen belül például drámai, 43 százalékos a tojás árának emelkedése. Nem véletlenül kérdeztük ezek után olvasóinktól, elsősorban háziasszonyoktól, min spórolnak.

Arany Horváth Zsuzsa

- Ha nem lenne kertünk, biztosan elkeseredettebb lennék, de így jobb a helyzet - mondta Pölcz Istvánné Rózsika, akit a kereskedelemből távozó frissnyugdíjasként Kiskutason nagy család vesz körül, hiszen ikerházban él egyik lányával, s három unokájával. - Ha a mama főz, akkor mindenkire - teszi hozzá, s hangjában öröm van. - A férjem otthon van a kertben, ért az állatokhoz, így a zöldség-gyümölcs saját, de tyúkokat, csirkéket, disznókat is tartunk.

Ami sajnos már nem olyan jellemző még falun sem.

- A férjem a bevásárló is, ismeri a boltokat, fölkutatja az akciókat, a lisztet, cukrot, gyufát, olajat, ecetet, sót akár egy évre előre is megveszi - folytatja Rózsika a mindennapi életükről szóló beszámolót. - A tejtermékek nagyon megdrágultak, egyetlen ebédhez szükséges tejföl, túró ára felér egy kiló hússal. Öt unokánk van, igyekszünk a zsebpénzüket kiegészíteni, a ruházkodásra nemigen kell költeni, 15 éve épült házunkban most lesz esedékes a külső felújítás, belül három éve festettünk. Szerencsére a családban vannak szakemberek, csak az anyagot kell megvenni. Utazás? Erdélyben jártam tavaly, nagyon megfogott, oda vissza szeretnék még menni. A nyugdíjam sajnos 43 évi munkaviszony után nevetségesen kevés, de igyekszem bizakodó lenni. Az mégiscsak szép, amikor a kertben fejlődnek a fazékba valók. Örülök, hogy az unokák is megfogják a munka végét, ha kell.


A Központi Statisztikai Hivatal elemzéseiben olvasom, 2010-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 2,90 x 78 736 forint, azaz 228 334 forint volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 70 862 ft. Az így kimutatott létminimum, amely a fogyasztáson alapul és abszolút küszöbnek felel meg, nem az egyetlen - és a gyakorlatban nem is a leginkább használt - küszöbérték, tekintettel arra, hogy ez nem jelent feltétlenül szegénységet, hanem olyan jövedelmet, amely lehetővé teszi az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is. Becsléseink szerint e számított értéknél alacsonyabb jövedelemből élt 2010-ben a lakosság 37százaléka - írják a statisztikusok.

- A családi ház jelenti a segítséget - hallom Baloghné Bacsa Ibolyától, a baki faluház vezetőjétől. - Néhány éve még nem volt ekkora szükségünk rá, ma már sok mindent megtermelünk. A férjem érdeme, sőt, az is, hogy ősszel tele tudjuk pakolni a mélyhűtőt, befőzünk, tartósítunk. Paradicsomot már nem veszünk idényen kívül, s a legújabb az, hogy míg korábban rizses volt a család, most a krumpli lépett elő fő köretté. Én hét végén főzök, ami kitart egész héten, dobozolok, fagyasztok - sorolja a praktikákat Ibolya, aki negyedmagával él egy fedél alatt, igaz, nagylánya most Pesten van. - A hazai kajából mindig visz, vagy küldök neki, ha nem tud hazajönni. A fiam is otthon eszik. Nem számoltam, de úgy tízezerből kijön talán az étel havonta, úgy, hogy csirkéink is vannak.

Ibolya azt mondja, optimista, elfogadja, most ez van, ügyeskedni kell, kétségbeesés helyett használja a fantáziáját a háztartás vezetéséhez.

Mielőtt közreadom Bedő Sándorné Zsuzsa zalaegerszegi könyvtáros véleményét, s az ő háztartásáról készített pillanatképet, lapozzuk fel ismét a statisztikai adatokat:

A fogyasztási kiadások egy főre jutó havi összege hazánkban 2011-ben 63 544 forint volt, volumene mérsékelten, 1,2-kal csökkent. Az élelmiszer-fogyasztás ennél nagyobb mértékben, 2,7-kal esett vissza, ami mögött az élelmiszerek magasabb árindexe áll (7,3), amely alacsonyabb árfekvésű termékek vásárlására ösztönözte a háztartásokat. A kultúrára, szórakozásra és a vendéglátásra, szálláshely-szolgáltatásra költött összeg több mint 5-kal csökkent.

- Úgy ismerem magam, hogy a rosszban is képes vagyok meglátni a jót, de az utóbbi hónapokban megtorpantam néha, hogy mi lesz ennek a vége - meséli az amúgy örökmosoly pedagógus-könyvtáros, Bedő Zsuzsa, aki már nyugdíjas, gyakran beteg férjével kettesben él, gyermekeik Budapesten telepedtek le. A szorongást a munkahely elvesztésének eshetősége erősítette az utóbbi fél évben, ez a veszély elhárult, de az autó hiteltörlesztése még másfél évig szorítja Bedőék költségvetését.

- Nemrég tízezerből még tele tudtam tankolni, most majdnem a duplájából van meg ugyanez - utal a kocsihasználatra. - Közalkalmazotti fizetésből nem lehet nagyot gondolni, kert nincs, de igyekszem sok zöldséget tenni az asztalra. Sertésről átálltunk a szárnyasra, nem mintha az sokkal olcsóbb lenne, de legalább talán egészségesebb. A lakásban az állagmegőrzésre ügyelünk, csak a legszükségesebb ruhát vesszük meg, az életbiztosítást és az önkéntes nyugdíjbiztosítást kiszorítjuk, gondolva az öregkorunkra. Sose voltam kesergős, de mostanában érzem, nem nagyon tudunk már hova hátrálni.


Adatok
A háztartások 2011-es kiadásaik felét lakásfenntartásra, háztartási energiára, élelmiszerre költötték, ezek közül is a lakásfenntartásra, valamt a háztartási energiára költenek legtöbbet. A maradék 50-ból jelentős részt, az összes kiadásnak bő tizedét képviseli a közlekedés.
A fentiek mutatják, hogy a napi szükségletekkel, mint az étkezéssel, lakhatással, munkába, iskolába járással kapcsolatos költségek kifizetése után kevesebb mint 40 marad az összes többi kiadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!