Hírek

2012.04.13. 18:31

Drasztikusan drágulnak a kisebb vétkek is (frissítve)

Április 15-től lép életbe az új szabálysértési törvény. Az eddigi büntetések kiegészülnek, így az új szabálysértési törvény szerint kiszabható lesz a szabálysértési elzárás, pénzbírság és a közérdekű munka.

Szabó Judit

A közérdekű munka legalább hat, legfeljebb száznyolcvan óra lehet. Ha a delikvens nem tesz eleget ennek, szabálysértési elzárást kap helyette, de elzárás önálló büntetésként is alkalmazható. Erre változik át - meg nem fizetése esetén - a pénzbírság is; a bíróság ötezer forintonként számol egy napot. Ez eddiginél szélesebb körben lesz alkalmazható az elzárás. Ugyanis arra, aki a szabálysértés elkövetését megelőző hat hónapon belül szabálysértésért legalább kétszer elmarasztaltatott (kivéve a helyszíni bírságolást vagy az egyéb közlekedési szabálysértéseket) az újabb szabálysértésért akkor is szabhat ki elzárást a bíróság, ha a törvény egyébként nem teszi lehetővé ezt az adott szabálysértésnél.


Az elzárás egytől 60 napig szólhat, kivéve a fiatalkorúaknál: náluk a maximum 30 nap, halmazati büntetésnél 45 nap. Másik jelentős változás a törvényben a pénzbírság összege, amely 5 ezertől 150 ezer forintig terjedhet, az elzárással is büntethető szabálysértések esetén legfeljebb 300 ezer.

Az új törvény egyik eleme, hogy a szabálysértési hatóságként eddig eljáró önkormányzati jegyzőségeket a kormányhivatalok váltják le. Tehát a jegyzők által intézett ilyen ügyek átkerülnek a megyei kormányhivatalokhoz.

- Ez azt jelenti, hogy az április 15. előtt elkövetett cselekményekkel kapcsolatos eljárásokat még a jegyzők folytatják le, a többi ügyet pedig a kormányhivatalok intézik - mondta dr. Kovács Gábor, Zalaegerszeg jegyzője.

A zalaegerszegi önkormányzat ennek megfelelően már csak a vasárnapig elkövetett tankötelezettség-megszegés, becsületsértés, csendháborítás, jogosulatlan kereskedés, köztisztasági, építésügyi vagy természet- és környezetvédelmi szabálysértési ügyben jár el. S még vagy tucatnyi jogcímen folytathatott eljárást eddig, több olyan ügyben is (mint például a közterületi szeszesital-fogyasztás), amelyet a települési önkormányzat nyilvánított szabálysértésnek. Május végéig azonban vissza kell vonni az ilyen rendeleteket, mert a parlament megfosztotta az önkormányzatokat attól a lehetőségtől, hogy szabálysértési tényállásokat állapítsanak meg. Módjuk lesz viszont arra az új önkormányzati törvény alapján, hogy meghatározzanak kirívóan közösségellenes magatartásokat, s közigazgatási bírságot szabjanak ki ezekben az esetekben. Egerszegen még nem dőlt el, lesz-e ilyen rendelkezés.

A szabálysértési ügyek száma jelentősen csökkent 2010 és 2011 között a megyeszékhely önkormányzatánál, miután a kisebb értékű lopások rendőrségi hatáskörbe kerültek. Jelenleg a legtöbb ügy a tankötelezettség megszegéséből adódik. Tavaly összesen 2,3 millió forint bírságot szabott ki a város szabálysértésekért. Az átlagosan 14 ezer forintos büntetés behajtása sok esetben nem volt könnyű.

Dr. Kovács Gábor elmondta: a polgármesteri hivatalban nem lesz létszámleépítés a szabálysértési feladatkör megszűnése miatt. Egyrészt azért, mert az ezzel foglalkozó kollégák más igazgatási ügyeket is visznek, másrészt van egy üres státus a szakterületen.

Dr. Rumi Kriszta, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, hogy a megyében tíz fő foglalkozik majd a jegyzőktől átvett szabálysértési ügyekkel. Ők a városi polgármesteri hivatalokból kerülnek át a kormányhivatal állományába. A leendő járási székhelyeken (Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben, Letenyén és Zalaszentgróton) dolgoznak hétfőtől egy-egy megjelölt kormányhivatali épületben.


A büntetési gyakorlat várhatóan egységesebb lesz, hiszen eddig nagy különbségek voltak az önkormányzatok között a kiszabott bírságokban. Még adós azonban a Belügyminisztérium a végrehajtási rendelettel, amely a jegyzőktől átkerülő szabálysértési tényállások minimális büntetési tételét határozza meg.

A bírságok behajtásával nem kell annyit bajlódniuk a kormányhivataloknak, mint az önkormányzatoknak, mert megszűnik az adók módjára történő behajtás. Aki nem fizet és közérdekű munkával sem teljesít, annak nem lesz más választása: le kell ülnie a büntetést. Közérdekű munkára ezentúl nemcsak a saját településén kötelezhető a szabálysértő, de meghatározzák, maximum milyen távolságra lehet a munka helyszíne.

Talán leggyakrabban a közlekedés résztvevői szembesülnek majd az új előírásokkal, miszerint április közepétől fix összegű lesz a helyszíni közlekedési bírság, amely 5 ezer forinttól 50 ezer forintig, hat hónapon belül ismételt elkövetés esetén 70 ezer forintig terjed. Aki ezt a helyszínen elfogadja, félpénzzel megússza, mintha szabálysértési eljárásban bírságként szabják ki. S bár a jogalkotók szándéka a szigorítással a jogbiztonság erősítése, a gyorshajtás és a tiltott jelzésen áthajtás nem szerepel a kiemelt körben. Sőt utóbbinál - sárga, illetve tilos jelzés figyelmen kívül hagyása - közigazgatási eljárásban most felére, 25, illetve 50 ezer forintra mérsékelték a tarifát. Nem ez az egy furcsaság vagy inkább napjainkra jellemző jogalkotási anomália, amely a szabálysértési, közigazgatási eljárásban alkalmazott tételek között mutatkozik. Például autópályán, autóúton a hátramenet, megfordulás, az elválasztó sávra hajtás 15-30 ezer forinttal büntetendő szabálysértést jelent. Közigazgatási eljárásban viszont az autópálya úttesten indokolatlan megállás, illetve haladás, megállás leállósávon 100-150 ezret ér. Bizonyos korlátozások és behajtási tilalmak körében is tapasztalni hasonló kettősségét. Az elsőbbségre, illetve az előzésre vonatkozó egyes szabályok megsértése 15-40 ezer forint helyszíni, illetve pénzbírság kiszabását vonja maga után. Ha a járművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal, akkor 25, később befizetve 50 ezer forint bírságra számíthat - a maximális bírság eddig 100 ezer forint volt. Lejárt műszakival vezetett autóért április 15-től 15-50 ezer forint a tarifa, attól függően, mióta nincs forgalmi engedélye a járműnek. Aki szmogriadó idején a forgalomkorlátozást megsérti, az helyszínen 15, pénzbírságként 30 ezer forintot fizethet. Majdnem ennyibe - 20-40 ezer forint - kerül az engedély nélkül sziréna vagy fényhíd autóra szerelése, de 15-30 ezret ér, ha ezeket csak a gépjárműben tartjuk.


SZÁZNYOLCVANBÓL NYOLCVANHAT
A szabálysértések száma ez eddigi 180-nal szemben 86-ra csökkent. A kikerült szabályszegések egy része közigazgatási bírság hatálya alá kerül. Valamely cselekményt vagy mulasztást a jövőben már csak törvény nyilváníthat szabálysértéssé. Szűkült az eljáró hatóságok köre. Általános szabálysértési hatóság a kormányhivatal, szabálysértési hatóság a rendőrség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve. A rendőrség jogosultságot kapott valamennyi szabálysértés helyszíni bírságolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!