Hírek

2012.04.28. 17:06

Baba mellől fogházba

Öthetes gyermekük mellől kellett volna fogházba vonulnia annak a párnak, amelyiket tavaly ősszel garázdaságért ítéltek pénzbüntetésre

Arany Gábor


Benkő Renáta és Kocsis József március közepén kapta meg az értesítést, hogy április 18-án fogházba kell vonulniuk, mert a rájuk kiszabott pénzbüntetést nem fizették meg.

 Az eset előzménye az a konfliktus, amely tavaly május 21-én alakult ki a megyeszékhelyen, egy kertvárosi szórakozóhelyen. A most 28 éves asszony, valamint életének volt és jelenlegi párja töltötték együtt ott az időt, ám a férfiak szóváltásba keveredtek. Ez meglehetősen elfajult, mert a nő és korábbi élettársa között dulakodás alakult ki. A történtek miatt a két férfit 40-40, Benkő Renátát pedig 50 napi tétel, azaz 100-100, illetve 125 ezer forint pénzbüntetésre ítélték november végén.

-  Részletfizetést kértünk decemberben, mert nem volt annyi jövedelmünk, hogy a 225 ezer forintot lerójuk -  idézte Benkő Renáta.  - Ezt meg is kaptuk, tíz hónap alatt kellett volna törlesztenünk, de a párom nem mindig jutott munkához, jövedelmünkből erre már nem futotta, hiszen három gyermeket nevelünk. Most végre van már az élettársamnak rendszeres munkája, tudnánk a részleteket fizetni, de ez nekünk már későn jött  - magyarázta.

 A 12 éves és 4 éves kislány mellé március 8-án megszületett közös gyermekük, József  Marcell, és pár nappal később kézhez vehették az értesítést, hogy a fizetés elmaradása miatt a pénzbüntetést szabadságvesztésre változtatta a bíróság.

-  Március végén kérvényeztük, hogy ne kelljen leülni és adjanak a fizetésre még további haladékot, hiszen itt van az újszülött gyermek, akit szoptatok, és nincs kire hagynom. Ráadásul a páromnak is be kellett volna vonulnia a fogházba, mert mindketten április 18-ra kaptuk meg a behívónkat  - idézte.

 

Benkő Renáta szerint azonban a bíróság a kérést elutasította, tekintettel arra, hogy pénzbüntetés szabadságvesztésre átváltoztatása után halasztás, részletfizetés már nem engedélyezhető. Arra nem érkezett meg hozzájuk a válasz, hogy a csecsemőre tekintettel az anya halasztást kaphatna szabadságvesztése letöltésére. Ezért az utolsó pillanatban-   a bevonulás napján -  családi összefogással mégis befizették a 225 ezer forintot.

 - Ezt viszont rövid időn belül meg kell adnunk, úgyhogy most az egyéb fizetnivalóval maradunk el, félő, hogy kikapcsolják a villanyt emiatt - értünk a történet végéhez.

 Érdeklődtünk a bíróságon is, a válasz lényegében megerősíti a Benkő Renáta által elmondottakat. Tehát további halasztás vagy részletfizetés a büntetőeljárás szerint nem adható. Április 12-én kérte az asszony a szabadságvesztése végrehajtásának halasztását.  Az eljáró bíró április 16-án szóban utasítást adott a szabadságvesztés végrehajtására halasztást engedélyező végzés megszerkesztésére, amelyet az eljáró bíró hivatalos elfoglaltsága miatt az ügyeletes bíró írt alá. Mivel a büntetés-végrehajtási csoport tájékoztatása szerint időközben a pénzbüntetést befizették, a végzés az iratokhoz szerelésre nem került.  Azaz a bíróság intézkedése és a befizetés párhuzamosan történt, derül ki dr. Czipóth Edit elnök tájékoztatásából.
 Ily módon tehát Benkő Renátának most nem kellett volna fogházba vonulnia. Ráadásul, ha a behívóra tekintettel mégis elkezdte volna árpilis 18-án letölteni a büntetését, az helyzetére tekintettel megszakítható lett volna.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!