Hírek

2012.04.11. 10:29

Átszervezés: a településeké lesz a könyvtár és a múzeum

Zalaegerszeg - A megyei múzeumok és könyvtárak június végén a települési önkormányzatokhoz kerülnek. Tavaly még a megyei önkormányzatok voltak a fenntartóik, ez év elejétől pedig állami kézben vannak.

Szabó Judit

A múlt héten jelent meg a kormányhatározat a jelenleg a kormányhivatalokhoz tartozó megyei könyvtárak és múzeumok jövőjéről. Eszerint a megyei múzeumi szervezeteket szétdarabolják, s átadják a területileg illetékes települési önkormányzatoknak. A Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságából a Göcseji Múzeum és a falumúzeum a zalaegerszegi önkormányzathoz kerül, a Thúry György Múzeum a nagykanizsai önkormányzathoz, a Balatoni Múzeum pedig Keszthely városához. A megyei könyvtárat Egerszeg önkormányzata fogja működtetni. Ez olvasható ki a kormányhatározatból, amely július elsejével rendeli el a változásokat, de addig még ki kell dolgozni a részleteket.

Kiss Gábor, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének országos alelnöke, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, még sok a bizonytalanság, a napokban ugyanakkor megkezdődnek a tárgyalások az intézmények átadásáról. Az adatszolgáltatás már elindult, s a szakminisztérium felkérte a szakmai szervezeteket a folyamatok koordinálására létrehozandó munkabizottságban való részvételre. Pénteken lesz Budapesten az első tárgyalás, amelyen ő is részt vesz.


Cserhalmi Henriette, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének megyei elnöke elhibázott lépésnek tartja, hogy különböző anya-gi kondíciókkal rendelkező települési önkormányzatokhoz csoportosítják a megyei könyvtárakat és múzeumi szervezeteket.

- A tehetősebb önkormányzatokhoz kerülő intézmények jól működhetnek, az eladósodott, forráshiányos településekhez kerülők viszont elsorvadhatnak - vélekedett. Kitért arra is, hogy a megyei könyvtárak és múzeumok a megyék egész területén ellátnak feladatokat. Ha települési önkormányzatokhoz kerülnek, kérdés, hogy az adott város mennyire viseli szívén a térséget érintő ügyeket.

- Nem vagyunk ellenére a változásoknak, de túl gyors a folyamat. Nem tudom, két hónap alatt le lehet-e bonyolítani úgy, hogy jó véget érjen - mondta Cserhalmi Henriette.

Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője azt hangsúlyozta: az idei év fő feladata, hogy felkészüljenek a változásra. Egyelőre vannak aggályai: nem biztos benne, hogy a települések képesek minden feltételt biztosítani a múzeumok megfelelő működéséhez, az értékek megőrzéséhez, hiszen ilyen feladattal eddig nem találkoztak. Azon is sok múlik, hozzá tudnak-e férni a nagy uniós pályázatokhoz.

Kaján Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányhatározatban benne van: a 2012. évi bázisnál nem fordítható több pénz a könyvtárak és múzeumok működtetésére. Ezen kell osztozni, ami kevesebb, mint a 2011. évi összeg. A részleteket kidolgozó szakmai bizottságokban így arról folyik majd a vita, hogy melyik ujjukat harapják le, vélekedett. A megyei múzeumok megyei jogosítványai viszont információi szerint megmaradnak.


MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR
A levéltárak a megyei könyvtárakkal és a megyei múzeumokkal ellentétben a jövőben is állami kézben lesznek, május elsejétől azonban a nemzeti erőforrás miniszter irányítja a tevékenységüket, majd május végén a Magyar Országos Levéltár szervezetébe integrálódnak, írta a kormany.hu. Júniustól az intézményt Magyar Nemzeti Levéltárnak nevezik. Az országban 19 megyeszékhelyen 20 megyei levéltár működik (Győr-Moson- Sopron megyében kettő). Közülük 8 önállóan gazdálkodik, 12 nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!