Hírek

2012.03.21. 06:20

Üzemanyag: év végére eléri az 500 forintot a literenkénti ár?

Az üzemanyagárak alakulása szempontjából nem számíthatnak jóra az autósok. Egy hete 7-7 forinttal emelt a MOL, mára újra 5 forinttal drágult a benzin, 4 forinttal a gázolaj.

Hajdu Péter

A benzin esetében a mára kialakult, 442 forintos nagykereskedelmi ár új csúcsot jelent. A gázolaj ára pedig 443 forint lett. A kiskereskedelemben, a kutakon ettől természetesen jelentős eltérések is tapasztalhatók. Az autósok sok jóra nem számíthatnak a folytatásban sem.

– Az üzemanyag árát lehet, hogy még bírnák pénztárcával az emberek, de ami rárakódik, azt már nem. Most már tíz éve ugyanazon az áron fuvarozunk, nem lehet tarifát emelni, de így sincs utas, hátha még megemelnénk – mondja Kámán Endre, éppen fuvarra váró Bárány-taxis. Ketten várakoznak az egyik autóban testvérével, Kámán Gáborral, aki így folytatja:


– Bécsbe és Budapestre 2005-ben adtunk egy árajánlatot, ma is ugyanazért a pénzért lehet a fuvart megcsinálni. Ma már legfeljebb úgy marad némi haszon, ha az embernek nem kell az autóját javíttatni. Amit ott megspórol, az lehet a plusz, de ez szerencse kérdése. Meg attól is függ, kinek milyen kocsija van. A lízinges autót sem lehet már kitermelni, akkorák a terhek. Mindig van, amire ráfogják az áremelést. Most az iraki helyzetre fogták rá, a múltkor arra, hogy a forint gyengült a dollárhoz képest. Mindig lesz ok, úgyhogy szerintem év végére az 500 forintot is elérik az árak, ebben biztosak vagyunk – tette hozzá Kámán Gábor.

Arra a kérdésre, hogy voltak- e, akik abbahagyták a taxizást, elmondták, olyanok voltak, akiknek sikerült valahová főállásba elhelyezkedni, és hét végén, illetve éjszaka kiegészítésként taxiznak.

– Az autóforgalom egyértelműen visszaesett, és ez feltehetőleg elsősorban a magánautósokra vonatkozik. Ugyanis az üzemanyag forgalmazók értékesítési adataiból az látszik, hogy elsősorban a benzineladások csökkentek az országban. A gázolajé is, de sokkal kisebb mértékben, hiszen a dízelautókkal működő vállalkozásoknak, fuvarosoknak működni kell. A műszaki bázisainkon tapasztaljuk, hogy az emberek csak a feltétlenül szükséges javításokat végeztetik el, és a műszaki vizsgákra is az utolsó pillanatban, vagy azt követően kerítenek sort – mondta el érdeklődésünkre Gyulainé dr. Török Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogi irodavezetője.  


A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai alapján az ország meghatározó tíz forgalmazójánál tavaly 2,7 százalékkal csökkent az értékesítés. Ez azt jelenti, hogy összesen közel 80 millió literrel kevesebb üzemanyagot adtak el, mint egy évvel korábban. A csökkenésből mintegy 71 millió literrel részesedett a 95-ös benzin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!