Hírek

2012.03.01. 12:27

Szociális csúcs Brüsszelben: Andor László a munkahelyteremtésről

Háromoldalú szociális csúcsot tartottak csütörtök délelőtt Brüsszelben az uniós intézmények, valamint az európai munkavállalói és munkaadói szövetségek képviselőinek részvételével. Az évente kétszer megrendezendő csúcs célja a szociális párbeszéd európai szintű fenntartása, a felmerülő gazdasági és társadalmi problémák megvitatása.

zaol.hu

A mai, tavaszi csúcson az Európai Bizottságot José Manuel Barroso elnök, az Európai Tanácsot Herman van Rompuy elnök és a dán elnökséget képviselő Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök asszony képviselte. Jelen volt Enda Kenny ír miniszterelnök és a második félévi elnökséget adó Ciprus képviselője is. Az Európai Szakszervezeti Szövetséget és a munkaadói szövetségeket ugyancsak a vezetőik képviselték. A brüsszeli csúcsot megelőző napon tartották meg a szakszervezetek tiltakozó akciójukat többek között a belga fővárosban is, csütörtök délután pedig az állam- és kormányfők tanácskoznak ugyanitt. A szociális csúcs így jó alkalmat teremt arra, hogy az uniós vezetők a szociális partnerek véleményének ismeretében tárgyaljanak a tagállamok vezetőivel.

A szociális csúcson felszólalt Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa is. A magyar biztos hangsúlyozta, hogy a szociális partnereket be kell vonni az EU kormányzásába. A 2020-as uniós stratégia, amely célul tűzi ki, hogy a 20-64 közti korosztályokban a foglalkoztatási ráta érje el a 75 százalékot, kifejezi a bizottság elkötelezettséget az európai szociális modell fenntartása, sőt erősítése iránt. A válság folytatódása miatt a tagállamoknak több erőfeszítést kell tenniük, különösen azért, hogy gazdaságaik megfelelő munkahelyeket és méltó életpályát kínáljanak a fiataloknak. Ebben tud segíteni a Bizottság Fiatalok Lehetőségei című kezdeményezése. Andor László hangsúlyozta, hogy ennek sikeréhez is szükséges a szociális partnerek bevonása. Ugyanez áll olyan, elsősorban az ifjúságot érintő kezdeményezésekre, mint a tanítást és munkahelyi szakképzést összekapcsoló duális oktatási formák. Több es jobb képzésre van szükség, amiben az EU-s források fontos szerepet játszanak.

Andor László a hét elején külön találkozót tartott Herman van Rompuy elnökkel, amelyen a ma kezdődő tanácsülésen megtárgyalandó foglalkoztatási kérdéseket es a szociális párbeszéd erősítésének módjait beszélték meg. A magyar biztos szorgalmazta, hogy a pénzügyi válságkezelés mellett most már a gazdasági növekedés beindítására és a dinamikus munkahelyteremtésre is törekedni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!