Hírek

2012.03.27. 15:14

Megújul a híres boronapince

A turisták számára látványosságot és programokat, a szőlészeknek, borászoknak pedig szakmai rendezvényeket nyújt a megújuló Gyenesdiás melletti Darnay-Dornyai pince.

Sámel József

Tavaly októberben szőlőt telepítettek a Darnay-Dornyai pince melletti területen, hamarosan pedig megkezdődik az építkezés. Ez azt jelenti, hogy nem lesz az enyészeté a sok száz esztendős műemlék boronapince, melynek méretes tölgyfa gerendáján a következő felirat olvasható: Anno Domini 1644 Jesus Hominum Salvator.

Az önkormányzat és a Forrásvíz Természetbarát Egyesület összesen tizennyolcmillió forintot nyert az épület felújítására, illetve a környező terület rendezésére, fejlesztésére. A tervek szerint őszre befejeződnek a munkák, s a közönség, illetve a szőlészborász szakma birtokba veheti a létesítményt.

- Sokáig kérdőjelek övezték a pince jövőjét, hiszen az épület német tulajdonban volt. Hosszas egyeztetéseket követően az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia, ami hatalmas előrelépést jelentett - mondta Gál Lajos polgármester, akitől megtudtuk: noha a korábbi a tulajdonosok több, oda nem illő változtatást hajtottak végre a boronapincén, meg tudják menteni az épületet. - A munka hamarosan kezdődik, az udvaron korabeli időkben használt gazdasági épületeket, csűrt, pajtát építünk, azokban szőlészeti kiállításokat nyitunk majd - folytatta. - Magában a pincében bormúzeumot alakítunk ki, az eszközök, tárgyak gyűjtése folyamatos. A munkálatokat a keszthelyi Georgikon Majormúzeummal együttműködve végezzük.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke, Gyutai-Szalay Nikoletta azt mondja, a Darnay-Dornyai pincével újabb idegenforgalmi látványossága lesz a településnek.

- A patinás épület jól illeszkedik majd a gyenesdiási értékek sorába, hiszen számos lehetőséget tartogat a turisták számára, látnivaló és programok tekintetében egyaránt - fogalmazott. - A szakma szintén jól jár, hiszen a pince a szőlészek és borászok kedvelt bázisa lesz reményeink szerint. Nagyon fontos, hogy megtöltsük élettel, s mindig kínáljon újdonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!