Hírek

2012.02.01. 09:35

Módosult a létszámleépítés ütemezése a GE-ben

A Nagykanizsán működő gyár is esélyes, hogy a GE (General Electric) fényforrás üzletága itt alakítsa ki egyik, az európai vevőkört kiszolgáló LED-lámpa összeszerelő üzemét.

Horváth-Balogh Attila

- Az elmúlt évtizedben a fényforrás iparág gyökeresen átalakult - kezdte Kalocsai Kinga.

- A fogyasztói igények és a világ több országában bevezetett energiahatékonysági szabályok miatt fokozatosan eltűnik a több, mint egy évszázada használt hagyományos izzó - folytatta a kommunikációs igazgató. - Ez természetesen minden gyártó, így a GE Lighting termékstruktúráját és hazai termelését is érinti. Ezért vált szükségessé a dolgozói létszám csökkentése, ám szerencsére a piaci trendeknek és a menedzsment munkájának köszönhetően a folyamat többször és jelentős mértékben jó irányba változott. 2010 végére új beruházásokkal, a termelés átcsoportosításával sikerült megőriznünk 461, javarészt nagykanizsai munkahelyet. Továbbá a GE fényforrás üzletága a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultációk után úgy döntött: a kanizsai dolgozókat érintő, 2011-re bejelentett, több mint 700 főt érintő csoportos létszámcsökkentésből 473 álláshelyet később, az idei évben, két ütemben szüntet meg.

A dél-zalai városban például azzal őriznek meg munkahelyeket, hogy a hagyományos izzó gyártósorokat átállították energiatakarékos halogén lámpák termelésére. Mint Kalocsai Kinga jelezte: a hagyományos égők helyét napjainkban egyre inkább a modern, szintén kis fogyasztású LED-lámpák veszik át.

- A LED-ek a jövő fényforrásai, rendkívül kevés energiát fogyasztanak, ugyanakkor szinte elképzelhetetlenül hosszú, akár 25 év is lehet az élettartamuk - magyarázta az igazgató. - Ám a technológia nagyon új, s ezek a lámpák meglehetősen drágák is. Úgy gondoljuk, 5-6 év múlva csökkenhet az ár arra a szintre, hogy a legtöbb magyar háztartás lecserélheti ilyen, modern lámpákra a fényforrásait. A várható keresletre alapozunk mi is, növelni szeretnénk a LED-gyártás volumenét. Egyelőre azonban még nincs döntés arról, hogy Európában hol történik majd e termékek összeszerelése. A döntéshozók most azt vizsgálják, hogy egy nagyobb, globális igényeket kiszolgáló központ, vagy több kisebb, de a vevőkhöz közelebb elhelyezkedő összeszerelő üzem létesítése-e a jobb megoldás. Utóbbi mellett több érv szól, így egy európai vevőkört kiszolgáló üzem létesítésére Nagykanizsa is jó eséllyel pályázik. Én lennék a legboldogabb, ha bejelenthetnék egy ilyen beruházást, hisz Magyarországon működik üzletágunk globális fényforrás-technológiai központja.

Kalocsai Kinga hozzátette: a Nagykanizsai Fényforrásgyárban egyébként hagyománya van az energiatakarékos égők, a halogénlámpák és a kompakt fénycsövek gyártásának. Kérdésünkre azt is jelezte, a létszámleépítés kapcsán megüresedett csarnokokra egyelőre nem találtak sem vevőt, sem bérlőt, de folyamatosan egyeztetnek az érdeklődőkkel.


HAGYOMÁNYOS IZZÓK AMERIKÁNAK
Herman Miklós, a Nagykanizsai Fényforrásgyár igazgatója nemrég komoly elismerést vehetett át a GE globális vezérigazgatójától. A díjat a vevők magas színvonalú kiszolgálásáért kapta a szakember, aki elmondta: ez természetesen a teljes kollektíva érdeme. A gyárigazgató jelezte: a kanizsai üzem jól teljesített tavaly, az amerikai piacokon jelentősen nőtt a hagyományos izzók iránti kereslet (ott néhány évvel későbbre tolódott e lámpatípus kivonása), amelyeket gyorsan reagálva sikerült kielégíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!