Hírek

2012.02.21. 10:00

Felháborodás a lezárt belváros miatt - Lehet, hogy perelni fognak

Hétfőn 9 órakor lezárták Nagykanizsán az Erzsébet teret. A megváltozott forgalmi rend sok autóst és gyalogost lepett meg, ám igazán a főtéri üzletek bérlői és tulajdonosai, háborodtak fel, akik kártérítési pert fontolgatnak a város ellen.

Sámel József

Noha múlt héten már felhívtuk a lakosság figyelmét az Erzsébet tér teljes lezárására, illetve az ebből adódó forgalmirend-változásra, hétfőn reggel mégis sokan voltak, akik meglepődve tapasztalták, a megszokott útvonalak használhatatlanok. Így járt az az autós is, aki a Kinizsi utcáról a főtérre akart kanyarodni, ám látva az úttorlaszt, kénytelen volt a Rozgonyi utcát választani. Ott viszont a szembejövő járművek fogadták a sofőrt. Persze akadt, aki nem esett kétségbe az útzár láttán, a Rozgonyi utcáról érkező egyik autós a járdára felhajtva kerülte ki az akadályt.

Nem csak az autósok, a gyalogosok is szitkozódtak, a Bolyai-iskola mellett, az ott zajló vízvezeték cseréje miatt kellett nagyot kerülni.

Igazán felháborodva és elkeseredve azonban az Erzsébet téri üzletek, boltok tulajdonosai és bérlői voltak. Hangsúlyozták: a környék lezárásával az önkormányzat halálra ítélte vállalkozásaikat.

- A mi boltunkat már múlt héten elzárták a jármű- és a gyalogosforgalom elől, ráadásul ezt csak aznap, egy segédmunkástól tudtuk meg -  panaszkodott Varga József, a mezőgazdasági bolt vezetője. - Hiába mentem be tiltakozni a polgármesteri hivatalba, még azt sem tudták, milyen munka folyik a bolt előtt. Csak később derült ki, hogy ivóvízvezetéket fektetnek. De hiába is végeznek napokon belül a munkával, a térre továbbra se lehet majd behajtani, a vevőinket nem tudjuk kiszolgálni.

Pedig szükség lenne a vevőkre, hiszen a gazdaboltnak ebben a pár hónapban kell megkeresni a bevétel nagy részét.
 
- Tonnaszám áll a raktárban a pétisó, a burgonya, a különböző növényvédő szerek, amit nem tudunk eladni, mert nem lehet megközelíteni a boltot - folytatta Varga József, hozzátéve: az önkormányzatnak 240 ezer forint bérleti díjat fizetnek havonta, de úgy tűnik, ez nem számít a város vezetésének.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Kocsis Csaba, a közeli festékbolt tulajdonosa. Az elmúlt két hétben 90 százalékkal esett vissza a forgalma, ezért egyik alkalmazottját már kénytelen volt elküldeni.

- Kisteherautót vásároltunk, azzal hordjuk ki a megrendeléseket, a vevőink ugyanis nem tudják megközelíteni a boltot  - mondta a tulajdonos, aki jelezte: kártérítést kérnek az önkormányzattól, ellenkező esetben pert indítanak, ahogy azt korábban megtették a pécsi üzlettulajdonosok is, akiket végül kártalanítottak a forgalomkiesés miatt.

A fentiekre az önkormányzat nevében a város-rehabilitációs projekt menedzsere, Horváth István reagált, aki jelezte: a hétfői  nap során is egyeztettek az üzletek tulajdonosaival és bérlőivel.

 

A beruházás kivitelezője minden üzletnek megadta a saját elérhetőségét, s azt ígérte, ha áruért jönnek hozzájuk a boltokhoz, akkor azt jelezzék nekik, s ők természetesen a járműveket beengedik a forgalom elől elzárt területre -  mondta Horváth István.


- A város-rehabilitációs projekt teljes költsége közel 1.5 milliárd forint, ebből mintegy 860 millió forintot tesz ki az Erzsébet tér megújítása
- Jelenleg a tér északi részén bontási munka folyik, múlt hét pénteken már a Török kutat is elvitték, mely jelenleg a VIA Kanizsa Zrt. telephelyén van
 - Az Erzsébet téren jelenleg  nem csak a város-rehabilitációs projekt munkálatai zajlanak, a szennyvízprojekt keretében is végeznek munkálatokat, illetve   vízvezeték kiváltásra is sor kerül
 - A teret korábban már lezárták néhány  napra,  a mostani várhatóan június végéig tart majd
- A lezárás kapcsán módosított útvonalon jár Nagykanizsán a 8-as és a 8/Y jelű helyi járat is, amely három belvárosi megállóhelyet nem érint majd. A buszok várhatóan április 30-ig közlekednek a módosított útvonalon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!