Hírek

2012.01.25. 10:50

Vízdíj-változások: az önkormányzati tarifa a múlté, állami még nincs

Zalaegerszeg – Az üzemeltetők határozzák meg az idei víz- és csatornadíjakat az új víziközmű törvény alapján, mivel a jogszabály megvonta az önkormányzatoktól az ármegállapítási jogkört.

Szabó Judit

A víziközmű törvény állami kézbe adta a víz- és csatornadíjak megállapításának jogát, a fizetnivalókat a vidékfejlesztési miniszter fogja rendeletben meghatározni. Ez még várat magára, az önkormányzatoknak viszont már nincs díjmegállapítási jogkörük. Hiába döntöttek tavaly az idei víz- és csatornadíjakról, hatályon kívül kell helyezni határozataikat, mivel a december 30-án elfogadott törvény megvonta ármegállapítási jogkörüket. Az átmeneti időszakban, idén a szolgáltatók határozzák meg a díjakat az új törvény előírásai alapján.

Fontos szabály, hogy a bruttó díjak maximum 4,2 százalékkal haladhatják meg a tavalyiakat. Az emelés csak akkor lehet nagyobb, ha beruházások költségeit kell beépíteni a díjakba. A zalaegerszegi közgyűlés várhatóan holnap vonja vissza korábbi döntéseit. Az új tarifákról szakmai és jogi egyeztetéseket folytat a szolgáltató, a Zalavíz Zrt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!