Hírek

2012.01.30. 18:23

Tagintézményként megmenekülhet Tornyiszentmiklós óvodája

Elfogynak a gyerekek a határ menti község, Tornyiszentmiklós óvodájából, ezért veszélybe kerül az intézmény jövője. A helyi önkormányzat ragaszkodna a fenntartáshoz, keresik a lehetőségét annak, hogyan maradhatnának meg a községben a gyerekek.

Gyuricza Ferenc

Az egyik járható utat a tagintézményi formában látja Völgyi Péter polgármester. Mint mondja, az óvodát most a szomszéd településsel, Dobrival közösen tartják fenn, de lehetőség volna arra is, hogy betagozódjanak a lovászi intézménybe. Ennek a jogi és pénzügyi hátterét éppen e napokban vizsgálják.

– Minden erőmmel azon dolgozom, hogy megmaradjon a falu óvodája – mondja Völgyi Péter. – Ennek érdekében vállalnánk akár azt is, hogy tagintézményként működjünk tovább, csak az a fontos, hogy a gyerekek helyben maradhassanak. A magam részéről más megoldást nem tartok elfogadhatónak.


Völgyi Péter számadatokat is említ. Jelenleg 17 gyermek jár a Szivárvány Óvodába, szeptembertől viszont számuk lecsökken 13-ra. Legalábbis ennyivel kalkulálnak a beíratás előtt. Nyolc fő várható helyből, három Dobriból, egy Csörnyeföldről, s egy Kerkaszentkirályról.

– Ha önálló intézmény maradunk, nem tudjuk finanszírozni az intézményt, anyagi okok miatt be kell zárni – folytatja a közel 630 fős falu önkormányzati vezetője. – Ha tagintézményként folytatjuk, egyfős létszámleépítés várható, így csökkenhet a fajlagos költség, olcsóbb lesz a fenntartás. A tárgyi feltételek már most is biztosítottak, a nyár folyamán például tornaszobát alakítottunk ki, s felújítottuk a tetőt is.

Völgyi Péter azt is hozzátette: az ötletet eleinte a társközség, azaz Dobri is támogatta, ám a szomszédos település mára már kihátrált a javaslat mögül. Megkeresésünkre Horváth Albin Sándor polgármester annyit mondott: egy intézményt érzelmi alapon nem lehet működtetni, ők a gazdaságosságot tartják fő szempontnak. Márpedig Dobriban úgy látják: a tagintézményi forma sem lenne olcsóbb, mint a jelenlegi működtetés, ezért nem támogatják azt a javaslatot. Lovásziban viszont minden megoldásra nyitottak, legyen az akár a tagintézményi forma, ám a tárgyalások még folyamatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!