Hírek

2012.01.13. 06:25

Készül a jó adósok listája

Mindenki, akinek hitelszerződése van, a napokban levélben kap(ott) tájékoztatást arról, hogy hitelintézete milyen adatokat ad át a KHR-nek. Az ok: hamarosan létrejön a teljes lakossági hitelnyilvántartás.

Horváth A. Attila

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, régi nevén BAR-lista) eddig azokat az adósokat tartotta nyilván, akik 90 napon túl legalább a minimálbér összegével tartoztak a hitelező intézetnek. Tavaly október 11-én lépett hatályba az a törvény, melynek értelmében a negatív adósok adatai mellett valamennyi hitelszerződés adata bekerül a KHR-be, azaz a magánszemélyek pozitív hiteltörténete is elérhetővé válik a bankok számára. A hitelintézeteknek január 9-ig kellett adósaik adatait feldolgozniuk, ezért küldték ki most egyeztetés céljával az értesítéseket az ügyfeleknek.


A rendszert kezelő BISZ Zrt. tájékoztatása szerint a magánszemélyek bankjukban nyilatkozhatnak arról, hogy adataikhoz más bankok hozzáférhessenek-e hitelbírálat céljából, s arról is, hogy a hitel visszafizetését követően (legfeljebb 5 évig) tárolja-e a KHR a szerződésre vonatkozó információkat. Új hitel felvételekor az ügyfélnek már eleve ki kell töltenie a nyilatkozatot, korábban megkötött szerződések esetén pedig három lehetősége van az adósnak. Ha nem nyilatkozik, akkor a KHR a nyilatkozat hiányáról ad tájékoztatást a hitelbírálathoz adatokat kérő banknak. Fontos tudnivaló, hogy a negatív információkat (ha vannak) ilyenkor is kiadja a rendszer. Ha az adós arról nyilatkozik, hogy adatait nem teszi elérhetővé lekérdezés esetén, akkor szintén csak a mulasztásról szóló adatokat érheti el a bank. Amennyiben a nyilatkozatban igen válasz szerepel, az ügyfél összes hitelszerződésére vonatkozó adat (tehát a határidőn belüli, megfelelő törlesztés ténye) is kiadható.

A Bisz Zrt. szerint hitelfelvételkor előnyt jelent az ügyfélnek, ha elérhetővé teszi a hitelező bank számára szerződéses adatait, hiszen a jó adósok alacsonyabb kockázatot jelentenek, így kedvezőbb feltételeket érhetnek el. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tájékoztatója pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a KHR-adatok banktitoknak minősülnek, és kizárólag a törvényben meghatározott célra használhatók fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!