Hírek

2012.01.03. 06:20

Ingoványos talajon - Rendezni kellene a jogi helyzetet

Felülvizsgálná a régi tőzegbányák működési engedélyeit a műszaki üzemi terv lejártakor dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, ráadásul nem engedné, hogy lápterületeken újabbak nyíljanak.

Horváth-Balogh Attila

Közvetlenül a tőzegbányászat emészti fel a lápokat. Ezért álláspontunk szerint e területeken új bánya nyitására nem lehet engedélyt adni. Ugyanakkor gyakorlati probléma, hogy számos esetben már sok évvel korábban, gyakran a természetvédelmi törvény hatályba lépése előtt megkezdték a bányászatot a lápokon. Jogértelmezési kérdésként merül fel, hogy ilyen esetekben miként lehet érvényesíteni a védelmet.

Az ombudsman szerint be kellene vonni a bányanyitás engedélyezési eljárásába a természetvédelmi felügyelőséget, melynek szakemberei meg tudják ítélni a várható természetkárosító hatást. A régebben kiadott engedélyeket pedig akkor lehet és kell felülvizsgálni, amikor a műszaki üzemi tervük lejár. A működési engedély meghosszabbítására pedig az ombudsman álláspontja szerint lápok esetében nem kerülhet sor.

A szakember azt javasolja: mivel a lápok érzékeny ökológiai rendszerek, indokolt, hogy kijelölésük során a természetvédelmi hatóság a környezetükben jelöljön ki védôövezetet is, mely a külsô hatások ellen oltalmat nyújt. A törvény erejénél fogva védett lápok esetében szerinte a természetvédelmi kezelési módokat, korlátozásokat, tilalmakat és a kötelezettségeket az illetékes szakminiszternek rendeletben kell szabályoznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!