Hírek

2011.12.30. 06:58

Virsli, pezsgő, trombita = szilveszter!

Szilveszterre készülünk és a vigasságnak elmaradhatatlan kellékei vannak... A napokban pédául már hallatszott itt-ott a hangja: a szemfülesebbek lecsaptak a szilveszteri zajkeltés egyik nélkülözhetetlen darabjára, a trombitára.

Péter Gyöngyi

- Trombitát visznek legtöbben - válaszolt Sifter Noémi tulajdonos. Hozzátette, csütörtök, azaz a tegnapi volt az első olyan nap, amikor már érződött a forgalmon, hogy közeleg az óévbúcsúztató. - Egyelőre főként a nagymamák jönnek az unokákkal, bizonyára sok gyermekre vigyáznak majd a nagyszülők szilveszter éjjel, amíg a szülők mulatnak.

Egy jó bulihoz persze nem elég a díszítés, a látvány...

A díszek, vicces kellékek mellett arra is gondolni kell, ami a pocakba kerül: a halászlét, a bejglit, a mákos gubát most a virsli, a kocsonya és persze a pezsgő váltja a terített asztalon. A kínálat bőséges.

A zalaegerszegi Csipkeházi Coop ABC-ben is egyre többen vásárolják az óévbúcsúztató hagyományos étkeit, italait.

- Most ébredeznek az emberek, persze van még idő - összegzett elöljáróban Lévai Ferenc üzletvezető. Hozzátette, a napokban természetesen a pezsgő, a malacfej, a virsli és persze a torma, a mustár a legkeresettebb, a virslit illetően úgy tapasztalja, ilyenkor a műbeles kissé háttérbe szorul, a juhbeles a legnépszerűbb. - Fontos az embereknek a minőség, lehet, hogy kevesebbet vesznek, de mindenképpen jót.

A nagykanizsai Vásárcsarnokban tegnap szinte minden húsbolt előtt sorok kígyóztak. Ezúttal is mindenki a legjobb minőséget, a legjobb árat és a legfrissebb árut kereste.

Az egyik kanizsai kereskedő az egyik hűtőpultjából a virsliket, a másikból kizárólag a kocsonya hozzávalóit és az újévi malachúst kínálta. Horváth László tulajdonosnak az alkalmazottak mellett felesége és fia is segített, de mint megtudtuk, ez az időszak mindig ebben a felállásban telik. Ráadásul úgy vették észre, a vásárlók az év vége felé közeledve érzékenyebbek, így az áru mellé néhány kedves szóval is szolgálnak.

- A virsli sosem megy ki a divatból, de kocsonyahúsból is rendeltünk jócskán, az is éppolyan népszerű - folytatta Horváth László. - Ezúttal 300 kiló virsli érkezett, a juhbelesen kívül kedvelt a roppanós, a bécsi fajta. Mind magyar termék, így kiváló minőséget képvisel.

Az ínyencek többféle debreceniből választhatnak, Horváth László a friss és finom áru forgalmazására törekszik. Ezek picivel drágábbak, de szinte garantálható, hogy senkinek nem okoznak gyomorrontást.

A kereskedővel értett egyet a kanizsai Nagyné Mészégető Márta is, aki általában a vendégei számától teszi függővé, hogy mennyi virslit vásárol. Most úgy döntött, elég lesz egy kilogramm a füstölt verzióból.

- A kocsonya fontos kelléke a szilveszternek, hisz hűsíti a beleket - mosolygott egy középkorú hölgy. - Ha unjuk már az egyszerű kocsonyát, dobjunk a lébe egy darab füstölt csülköt, és máris új, finom ízekkel ismerkedhetünk meg.

- A kocsonya fontos kelléke a szilveszternek, hisz hűsíti a beleket - mosolygott egy középkorú hölgy. - Ha unjuk már az egyszerű kocsonyát, dobjunk a lébe egy darab füstölt csülköt, és máris új, finom ízekkel ismerkedhetünk meg.

Az első pezsgőt az 1600-as évek végén a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, Dom Pierre Perignon készítette, ő használta elôször tudatosan a parafadugót is. A dugót persze „marasztalni” is kellett, így a palack száját drótkengyellel együtt viaszba mártották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!