Hírek

2011.12.19. 18:40

Pelso karácsonyváró Hévízen

Szombaton este a decemberi tél ellenére 28 fokos melegben és a hozzá tartozó páratartalomban volt módunk társasági vacsorán részt venni, de nem a karibi szigetvilágban, hanem idehaza. A Hévízgyógyfürdő látta ugyanis vendégül a Pelso Társaságot karácsonyváró együttlétre.

Arany Horváth Zsuzsa

Már  többször volt módunk bemutatni a 2008-ban alakult, s nevében a Balaton latin elnevezését - Pelso - viselő, száznál is több tagot és szimpatizánst számláló civil baráti társaság helytörténeti és kulturális csemegékkel egyaránt szolgáló összejöveteleit.

Beszámoltunk róla, a Horváth Imre elnökletével működő társaság azt tűzte maga elé célul, hogy a keszthelyi, a hévízi és a környékbeli érdeklődőket a kultúra nyelvén szólítja meg, s fűzi szorosabbra a térséghez való kötődésüket.

A társaságból Tar Ferenc, a Bibó-gimnázium tanára vállalkozott arra, hogy a táj jelentősebb történelmi eseményeit, jeles látogatóit közelebb hozza az itt élőkhöz. Így ismerhettük meg például II. József keszthelyi látogatását, hallhattunk reneszánsz muzsikát a hévízi tó stégjén, találkozhattunk a több keszthelyi elöljárót adó Reischl-család Svájcban és idehaza élő leszármazottaival.

A 2011-es utolsó találkozón karácsonyváró záróvacsorának adott otthont a Hévízgyógyfürdő. A zenés mûsort a Bibó-gimnázium 11. évfolyamos diákjai szolgáltatták: Hajas Patrik verseket mondott, Francsics Lívia és Benke Éva világslágereket énekelt.

Horváth Imre évbúcsúztató szavaival arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt távoli tájakra utazunk, érdemes lenne megbecsülnünk a szemünk előtt lévő hazai értékeinket, mint amilyen a hévízi tó is.

Az esten - melynek ünnepi hangulatát a forralt bor és az stégen készülő sült gesztenye zamata adta meg - találkoztunk a Schütz házaspárral, amelynek Budapesten született férfitagja, Schütz Béla 1944- ben, hatévesen hagyta el Magyarországot, hogy aztán Jugoszláviát is megjárva végül Franciaországban találjon új hazára. A 73 éves úr feleségével, Susanne asszonnyal élvezte a baráti kör társaságát, s a Varga Endre és együttese által szolgáltatott zenét. A pár egyébként 2005-ben talált rá Hévízre, azóta minden évben jönnek, s hónapokat töltenek itt. Susanne elégedett a magyarokkal, csak a nyelvtudásunkat kárhoztatja. Nem csoda, ahol ők élnek, az olasz és a svájci határ közelsége miatt a többség legalább három nyelvet beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!