Hírek

2011.12.22. 16:36

Felmentette Nagykanizsa közgyűlése a város jegyzőjét (frissítve)

Rendkívüli ülésen mentette fel csütörtökön a képviselő-testület dr. Tuboly Marianna jegyzőt. Az azt megelőző soros közgyűlésen pedig többek közt döntött a szilárd hulladékszállítás jövő évi díjairól, valamint részben emelte az építményadót.

Horváth-Balogh Attila

A reggel kezdődött soros közgyűlésen Cseresnyés Péter polgármester oklevéllel köszönte meg Egri Gyula tűzoltóparancsnoknak, illetve a Nagykanizsai Tűzoltóparancsnokság munkatársainak a városért végzett munkát annak apropóján, hogy január elsejétől immár az állam lesz a fenntartó.

A napirendi pontok sorában a közgyűlés felülvizsgálta a helyi adórendeleteket, mely kapcsán a képviselők az idegenforgalmi és az iparűzési adót változatlanul hagyták, ám az építményadó mértékén több ponton is módosítottak. Mint azt Somogyi Ottó, a polgármesteri hivatal adóügyi osztályának vezetője elmondta: összesen 160 millió forintot remélnek attól, hogy az 5000 négyzetméternél nagyobb alapterületű, kereskedelmi célú építmények tulajdonosainak az eddigi 500 forintos négyzetméterenkénti adó helyett 1500, a 15000 négyzetméter feletti épületek, illetve az irodai célú helyiségek tulajdonosainak pedig 700 forintot kell fizetni jövőre. A garázsok és a külterületi építmények esetében 200-ról 300-ra, illetve 150-ről 200-ra nő az adó.


Dr. Fodor Csaba (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a lépés a polgároknak esetenként 44 százalékos adóemelést jelent, ami most minden szempontból indokolatlan. Bizzer András (Fidesz) erre úgy reagált: nem emelésről van szó, hanem aktualizálásról, hiszen ezekhez az adókhoz évtizede nem nyúltak hozzá. A közgyűlés végül 10 igen szavazattal elfogadta az új adórendeletet.

A képviselők jóváhagyták a települési szilárd hulladékszállítás jövő évi díjait is, melynek értelmében 8,8 százalékkal nőhet a szolgáltató bevétele. Ez a lakosság számára edénymérettől függően 6,5 és 13,9 százalék közötti emelést jelent. Az előterjesztésből az is kiderül, idén a 2010-es adatokhoz képest jelentős mértékben csökkent a heti egyszeri és kétszeri ürítések száma egyaránt. A tarifaemelésről a képviselők nem vitáztak, s mivel a szolgáltató képviselője sem kívánt szólni, így az előterjesztés csont nélkül átment.

A vízdíj - amíg az állami árszabályozás meg nem születik - átlagosan 2,9 százalékkal nő, a pártirodák bérleti díjainak piacosításával kapcsolatban pedig ismételten elnapolták a döntést a képviselők.

Nincs válasz arra, hogy miért
Már a soros közgyűlés kezdetén jelezte Cseresnyés Péter polgármester, hogy annak befejeztével személyi ügyben rendkívüli ülést hív össze. Mint utóbb kiderült, a téma a jegyzőnő, dr. Tuboly Marianna felmentése volt, amiről - bár az érintett nem zárkózott el a nyilvánosságtól - zárt ülésen tárgyaltak a képviselők. Ennek végén Cseresnyés Péter polgármester a sajtó érdeklődésére megerősítette: a jegyzőnőt felmentették tisztségéből, ám hogy miért, arra már nem adott választ. Mint ahogy maga Tuboly Marianna sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!