2011.12.06. 17:54
A falusi szokásokat, ízeket idézték a disznóölésen
Érdeklődve vizsgálták a legkisebbek a disznóöléshez használt eszközöket. Kíváncsian figyelték, hogyan zajlik a perzselés, s miként készül a hurka, a kolbász. No és persze kóstoltak is.
A keszthelyi Georgikon Majormúzeumban éppen ez volt a cél a hét végén, a hagyományteremtő disznóölésen minden a régi szokások szerint zajlott. Dr. Szabóné Lázár Ibolya igazgatónő úgy fogalmazott: fontos, hogy a régmúlt hagyományos eseményeit felidézzék, a régmúlt szokásai ne merüljenek feledésbe.
– A Georgikon Majormúzeum régi lóistállójában a hagyományos sertéstartást, disznóvágást bemutató kiállítás igazán látványos, az életszerű diarámák, enteriőrök közvetítésével sok érdekes részletet megismertünk a sertés tartásáról – fogalmazott. – A Majormúzeum egy kiállításnál többet szeretne nyújtani a hagyományokból, ezért gondoltunk arra, hogy a programok jövőbeni sorába beiktatjuk a disznóölést. Elvégre a december e szokás időszaka.
A programot gasztronómiailag levezető Meleg Zoltán érdeklődésünkre elmondta, a disznóölés hagyományos módszerekkel való szervezése nem könnyű feladat. Számos engedélyt, eszközt kellett beszerezni az eseményhez.
– No és az sem egyszerű feladat, hogy mit, hogyan dolgozunk fel, s miként főzünk meg – tette hozzá. – A disznóölés tekintetében az ahány ház, annyi szokás dominál. Mindenki másként készíti, másként fűszerezi a húsokat, a hurkát, kolbászt, a disznósajtot. Mi azt tűztük ki célul, hogy a disznóvágást a nagyi szokásai szerint vezényeljük le.