Hírek

2011.12.01. 19:06

A 29 vádlott egy ügyben - Több tanú is terhelő vallomást tett a megvádolt polgármesterre

Tanúvallomásokkal folytatódott a januári polgármester-választás kapcsán közokirat-hamisítással vádolt bödeházi Büki László és 28 társa pere.

zaol.hu

Mint arról beszámoltunk, az ügyészség 29 személy, köztük a választást végül többszöri érvénytelenítés után a február 27-i voksolással megnyerő Büki László polgármester ellen emelt vádat, mivel a választást megelőzően tömegesen fordultak elő lakcím-bejelentkezések.

Az első tárgyalási napon, november 24-én Büki László a terhére rótt cselekményt elismerte ugyan, de nem tartotta magát bűnösnek. Azzal védekezett, hogy nem gondolt törvénytelenségre, s a televízióból úgy hallotta, másutt is történtek hasonló bejelentkezések, ezért úgy ítélte meg, ha más büntetlenül megteheti, akkor neki is szabad. Akkor a fiktív bejelentkezést a többi vádlott is elismerte, vallomást azonban szinte senki sem tett közülük.

December elsején Horváth Csabáné dr. bíró által felolvasott korábbi vallomások többségét olyanok tették, akik ugyancsak a kérdéses időszakban jelentkeztek be a településre. Azt állították: életvitelszerűen laknak Bödeházán. Többen közülük terhelő vallomást tettek a megvádolt polgármesterre, Simonné dr. Farkas Gyöngyi ügyvéd viszont a helyi választási bizottság jegyzőkönyvére hivatkozva megkérdőjelezte szavahihetőségüket. A tárgyalás december 6-án folytatódik.

Négyszer voksoltak, többen költöztek

Mint arról korábban többször is beszámoltuk, Bödeházán csak a negyedik alkalomra sikerült csak polgármestert választani. Az őszi választásokkor szavazategyenlőség alakult ki a két jelölt között, ami miatt január 9-én új választást írtak ki, ám az eredményt érvénytelenítették, mert időközben ugrásszerűen megnőtt a lakcímbejelentések száma. (A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított.) Február 6-án újra voksolt a lakosság, ám az ekkor született eredmény sem lett érvényes, s un. fiktiválási eljárás indult, mely azt hivatott kideríteni, ki az, aki ténylegesen, életvitelszerűen a faluban lakik. Az időközben lezárult eljárás során egyetlen személy lakcímét sem érvénytelenítették. Február 27-én a harmadik megismételt választást tartották, ekkor két független jelölt közül az eddig is a települést irányító Büki Lászlót szavazták meg polgármesternek. Büki László 33, Káldi Lászlóné pedig 29 szavazatot kapott, a névjegyzékben szereplő 66 lakos közül 62-en adták le voksukat. Az eredmény ellen kifogást emeltek, a benyújtó azt sérelmezte, hogy február 27-én a korábbinál is több olyan személy szavazott, aki az újonnan megválasztott polgármester lakásába volt bejelentve. Álláspontja szerint ez jelenősen befolyásolta a választás eredményét, és hivatkozott arra, hogy a korábbi - azóta lemondott - helyi választási bizottság február 6-án ugyancsak emiatt semmisítette meg az időközi választás eredményét. Végül márciusban jogerősen kimondták: Büki László a település vezetője.


Polgármester-választás Bödeházán - kapcsolódó cikkeink:

29 vádlott egy kis faluból - ''Emelt fővel állok a bíróság előtt, rosszat nem követtem el''

Bödeházai polgármester-választás: vádat emeltek 29 ember ellen

Bödeházai polgármester-választás: bírósági döntéssel jogerős az eredmény 

Bödeházai polgármester-választás: továbbra sem jogerős az eredmény 

Bödeháza: ismét a helyi választási bizottságnál a fellebbezés 

A választási bizottság elutasította a fellebbezést Bödeházán 

Bödeháza: nyert a jelenlegi községvezető 

Bödeháza újratöltve: negyedszer próbálnak polgármestert választani a kis faluban 

Negyedszer is megpróbálják Bödeházán: jövő vasárnap újra választanak 

Jogerősen is érvénytelen a bödeházai választás 

Helybenhagyták a bödeházai voksolás eredményének megsemmisítését 

Ketten is megfellebbezték: zajlik az élet Bödeházán 

Voksolás-mizéria: kezdhetik elölről a választást Bödeházán 

Bödeháza: háromból semmi, érvénytelenítették a polgármester választást 

Bödeháza újra választ vasárnap 

Csak papíron laknak Bödeházán - A tömeges bejelentkezés után februárban újra választ a település 

Megsemmisítették a választás eredményét Bödeházán 

Vasárnap polgármestert választanak Bödeházán 

Választás: a zalai falvak többségében inkább a függetlenek nyertek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!