Hírek

2011.11.23. 17:12

Két csomópont megújult Zalában (fotókkal)

Avató ünnepségek tettek pontot szerdán megyénk két városában, Zalaegerszegen és Keszthelyen a közlekedési infrastruktúra közelmúltban lezajlott fejlesztéseire. A két projekt több mint 350 millió forint értékű volt.

Sámel József

Keszthelyen a közlekedők szerdán a Kossuth, a Deák és a Szent Miklós utcák csomópontjában elkészült körforgalmat vehették birtokba. A csomópont ünnepélyes átadását beszélt Manninger Jenő, a megyei közgyűlés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, aki köszönetet mondva a kivitelezőknek hangsúlyozta: lehet, hogy a városban közlekedés szempontjából vannak kritikusabb helyek ennél a kereszteződésénél, ám a Fő téri beruházás az átépítést indokolta. Reményét fejezte ki, hogy idővel a többi neuralgikus pontot is sikerül útba ejteni.

Ruzsics Ferenc helyi polgármester e gondolatsort folytatva hangsúlyozta: a városközpont átalakítása kapcsán vált szükségessé  a körforgalom kialakítása. A  belváros tehermentesítésével és a Deák utca kétirányúvá válásával ugyanis jelentősen megnő a szakasz autóforgalma. A Fő tér lezárásával a buszok a Szent Miklós-Bercsényi útvonalon haladnak, szintén növelve a kereszteződés forgalmát. A csomópont kialakításával biztonságossá vált a közlekedés.


Megtudtuk: Keszthely önkormányzata és konzorciumi partnere, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán 58,6 millió forint támogatást nyert a csomópont átépítésére, mely az összköltség hetvenöt százalékát tette ki. A körforgalom kialakításával egyébként a környezet is megszépült: térköves járdaszakasz épült a Deák Ferenc utcán, megtörtént a közvilágítás rekonstrukciója, új padok és hulladékgyűjtők kerültek a területre, a kertészeti munkák során pedig facsemetéket és cserjéket ültettek.

Az új csomópontot az egyházak képviselői is megszentelték, hangsúlyozva: az jól szolgálja majd a közlekedők biztonságát.

Zalaegerszegen már két hónapja használják a közlekedők  a Göcseji, a Mártírok és a Köztársaság útja kereszteződésében 280 millió forintból átépített lámpás csomópontot, a Kertváros bejáratát. Ám a hivatalos avatóünnepséget csak szerdán tartották, mert - mint elhangzott -, némi üzemeltetési tapasztalatot kellett szerezni ehhez.


A kereszteződést a kivitelező fővállalkozó, a Swarco Traffic Hungaria Kft. forgalomtechnikai igazgatója, Jámbor Béla jelentette készre. Gyutai Csaba polgármester elmondta: körforgalmat szerettek volna ide, de nem tudták megvalósítani, nem volt egyszerű az együttműködés az  állami szervekkel  fogalmazott. Most már ezzel kell megbarátkozni  folytatta, hozzátéve: a megvalósult beruházás is sokat javított a  közlekedési helyzeten, s feltétele annak, hogy megvalósulhasson nagy álmunk, a Kossuth utca sétálóvá alakítása.


KIS CSÚSZÁS
Keszthelyen az eredeti tervek szerint már egy hónapja fel kellett volna avatni az új körforgalmat, ám az önkormányzat  problémákat jelzett a kivitelező felé. Mérések alapján kifogásolták az aszfalt minőségét, kérve a javítást. A kérelemnek  eleget tettek, a körforgalmat felmarták, majd újraaszfaltozták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!