Hírek

2011.11.30. 16:06

Jövőre növelik a közfoglalkoztatottak bérét is

A foglalkoztatási arányok javításának fontos kormányzati eszköze a közfoglalkoztatás fejlesztése. Erről szólt a munkaügyi központ által szervezett szerdai fórum Zalaegerszegen.

Hajdu Péter

A rendezvényen Papp Károly közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár adott tájékoztatást többek között arról, hogy e terület megerősítése jegyében hozták létre szeptembertől a közfoglalkoztatási jogviszonyt, a közfoglalkoztatási bért, és a garantált közfoglalkoztatási bért (teljes munkaidőt feltételezve 57 és 78 ezer forint). Így a foglalkoztatást helyettesítő támogatásnál többet, de a mindenkori minimálbérnél kevesebbet lehet keresni közfoglalkoztatottként. Számok közlése nélkül jelentette be, hogy elkészült az a kormányrendelet, amely a jövő évi megemelt minimálbérhez igazítja a két speciális bért.

A beindított, új típusú Start mintaprogramokról szólva elmondta, összesen 495 településen 978 programot indítottak el, ennyi fut napjainkban is, több mint 15 ezer álláskereső 8 órás közfoglalkoztatásával. A kistérségek mintaprogramjainak kiválasztásához 7 területet ajánlottak fel: mezőgazdaság, azon belül növénytermesztés és állattenyésztés, a mezőgazdasági földutak rendbetétele, a belvízelvezető rendszerek karbantartása, patakmedrek rendben tartása, illegális hulladéklerakók felszámolása, biomassza-kazán telepítés, közutak rendbetétele.

Közölte, a kormány decembertől jövő február 29-ig a hagyományos önkormányzati téli közfoglalkoztatásra több mint 2,9 milliárd forintot biztosít a Belügyminisztériumnak, ez a munkaügyi központok által előterjesztett igények 86 százalékát fedezi. Alapvetően 6 órás téli közfoglakoztatást tartanak szükségesnek, de 8 órást is engedélyezhetnek a munkaügyi központok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!